Internacional 20/03/2012

Nova Zelanda: un país en estat de xoc per una 'melmelada'

Les reserves de Marmite, una mena de melmelada de llevat que es fa servir per a les torrades, s'esgoten per culpa d'un terratrèmol a la fàbrica. El primer ministre ha reaccionat a la crisi

Afp
1 min
Un pot de Marmite

Wellington'Marmageddon', així és com s'ha anomenat a la 'crisi culinària' que plana aquest dies sobre Nova Zelanda. El país s'ha quedat sense un dels productes favorits dels seus habitants, el Marmite, una mena de pasta gairebé negra, obtinguda com a subproducte en la fabricació de cervesa i que fan servir com si fos melmelada, per untar les torrades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'impacte ha estat tan profund que fins i tot el primer ministre ha hagut reaccionar: "Hauré de racionar-ne el consum, em temo. En tinc una petita quantitat a casa i, quan s'acabi, sóc conscient que els estocs són molt escassos".

L'escassetat de Marmite ha arribat després que l'única fàbrica d'aquest producte al país va haver de tancar al novembre per culpa d'un terratrèmol i no es podrà restablir la producció fins al juny. Fins ara n'havien estat consumint les reserves, però ja són a punt d'acabar-se.

El fabricant, Sanitarium, ha fet una crida als consumidors per estirar les existències de Marmite untant només una fina capa a les torrades o racionant-ne el consum a un cop al dia.

La insularitat de Nova Zelanda dificulta que hi puguin arribar carregaments de l'exterior, però, a més, els consumidors asseguren que el Marmite que es fa al seu país és el millor (el producte es fabrica també a Austràlia i al Regne Unit, tot i que amb una recepta lleugerament diferent).

stats