Crisi del deute
Internacional 17/01/2012

Nova onada de protestes a Grècia per la visita dels representants de la "troika"

El transport públic està aturat i els empeleats de la banca fan una vaga parcial. Una delegació del Banc Central Europeu, la UE i el Fons Monetari Internacional visita Atenes per negociar els plans de rescat

Ara
1 min
La vaga ha paralitzat el metro d'Atenes / REUTERS

BarcelonaEls treballadors del metro i dels ports de Grècia protagonitzen aquest dimarts una vaga contra els mesures d'austeritat, coincidint amb la visita dels representats del Fons Monetari Internacional, la Unió Europea i el Banc Central Europeu a Atenes. La protesta ha paralitzat el transport públic i els ferries. Els treballadors de la banca faran només mitja jornada i aquesta tarda els sindicats han convocat manifestacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La visita dels membres de l'anomenada troika forma part de les negociacions del segon pla de rescat del país, que s'ha xifrat en 130.000 milions d'euros. El calendari corre i Grècia ha de fer un nou pagament a finals de març que, segons el govern Papadimos, no podran assumir sense el crèdit. Els plans del govern afegeixen més sacrificis per als grecs, que ja han hagut d'assumir una dràstica retallada de la despesa pública i augments d'impostos en el marc del primer pla de rescat, aprovat la primavera de 2010.

Grècia encadena el cinquè any consecutiu de recessió, agreujada per les mesures d'austeritat, amb una taxa rècord d'atur, que arriba al 17,7%.

El sindicat EKA, majoritari a l'ajuntament d'Atenes, ha dit en una declaració que cal "abandonar les polítiques d'austeritat i una legislació que rebenta els nostres drets laborals i garanties socials i converteix els treballadors en esclaus".

La visita dels organismes internacionals arriba uns dies després que s'acabessin sense acord les converses entre el govern i els representants de la banca privada, que estan estudiant una condonació parcial del deute grec per evitar que Atenes faci fallida i no pugui continuar retornant els crèdits.

stats