Obama és nom africà

El president nord-americà torna a Kènia però no visitarà Kogelo, el poble de la seva família paterna, farcit de referències 

Nyang'oma Kogelo és un petit poble de dues mitges carrers i una carretera que dispersa els habitatges pel bosc. En una d'aquestes cases va néixer el pare de Barack Obama, el nom bateja cada racó del poble i en alguns casos la corromp. Divendres vinent, el president nord-americà  torna a visitar Kènia però no s'hi aproparà al seus orígens.

A Kogelo, com tothom el coneix, o el 'poble d'Obama', com tothom ho diu, s'hi arriba per una carretera paral·lela al llac Victòria des de la qual s'intueix Uganda. L'asfalt, com a la majoria de vies rurals kenianes, està minat de forats i altres trampes, però a uns dos quilòmetres de la famosa vila adquireix una fermesa sorprenent i deixa espai per alguns senyals de trànsit, elements extraordinaris en aquest país.

La carretera ferma i el subministrament elèctric constitueixen, per consens dels seus habitants, el major regal que els ha brindat el cognom presidencial. La majoria, és a dir, tots menys l'àvia, un germanastre i un cosí que romanen i manen al poble, manté les seves ocupacions ordinàries i dóna escassa vida a la carnisseria, la perruqueria, la botiga, el sortidor de benzina i els tres llocs carrer de mobles que completen la seva oferta comercial.

Si no fos perquè allà va néixer el pare de l'actual president dels Estats Units -que dissabte que arriba Nairobi-, poc caldria destacar sobre aquest remot lloc. Però el poderós nom ho va transformar tot, almenys en el seu sentit nominatiu. La història comença amb Barack Hussein Obama, que va viure 24 en anys en aquest poble abans de marxar a Hawaii per cursar estudis universitaris, deixant enrere ja a una primera esposa i dos fills.

Potser els habitants de Kogelo mai haurien sentit parlar de Barack Obama Junior de no ser per l'anhel que va tenir de reconciliar-se amb el seu passat i el viatge espiritual que va emprendre per aconseguir-ho. Va arribar per primera vegada el 1988 i, entre d'altres, va trobar la seva àvia Sarah, el seu germanastre Malik iaun dels seus cosins, Nicholas, encara protagonistes d'aquesta història. També va visitar les tombes del seu progenitor i del seu avi, culminant una experiència que va plasmar en els capítols finals del seu llibre 'Dreams from my father' (Somnis del meu pare).

Obama va tornar el 2006, ja convertit en senador per l'estat d'Illinois, i el poble sencer el va venerar. Ara, un col·legi de primària, un centre de secundària, una fundació, un carrer, un restaurant, una casa d'hostes, un hotel, dos nens i dues tombes comparteixen el seu nom i el seu cognom. No sembla un bon negoci, sinó més aviat decrèpit, és el Barack Obama Recreation Center, un restaurant regentat pel germanastre Malik, que refusa conversar pretextant llunyania. Almenys ja no demana 1.500 dòlars per una entrevista, com havia fet.

Per als Obama, l'estel·lar carrera política de Barack suposa un lucratiu mitjà de vida. Per a la resta, no és més que una il·lusió de prosperitat que s'apaga alhora que ho fa la seva legislatura.

El 'rei' de l'escola

A Kogelo, hi ha un nen que sobresurt per sobre dels altres. No pel seu currículum acadèmic ni pel seu físic, ja que només té 8 anys, sinó pel seu nom: Barack Obama Okoth. El seu nom, molt menys habitual del que es podria esperar en el llogaret natal del pare de l'actual president dels Estats Units, li dóna una singularitat artificial que es basa més en el desig patern d'infondre-ambició que en una distinció real, ja que Barack és un nen corrent en tots els sentits.

"Obama és un heroi al seu país i al nostre. Vull que el meu fill tingui aquest mateix esperit perquè en el futur també pugui convertir-se en un heroi. Per això vaig decidir dir-li Barack Obama, explica a Efe Edwin Okoth, un humil pare de família amb dues esposes i nou fills.

" Mr. President", com l'anomenen alguns a casa i a l'escola en una barreja de reverència i burla afectuosa, camina sempre amb les celles mig arrufades, encara que sembla més una expressió involuntària que envaeix la seva cara quan s'analitza què passa al seu voltant que una mostra real d'empipament.

Sense ser del tot conscient de perquè suscita tant interès que comparteixi nom amb un dels homes més poderosos del planeta, Barack Obama Okoth està incòmode i resignat a parts iguals davant les càmeres i les preguntes una mica absurdes dels periodistes. "Què vols ser de gran?", És una de les qüestions més recurrents. "Metge", respon el petit Obama amb una veu gairebé inaudible després de la inestimable ajuda del seu pare, que l'anima a superar la timidesa amb un afectuós xoc d'espatlles i un somriure ple de tendresa.

A l'escola primària Senador Obama estan acostumats a les visites de la premsa i es presten a seguir el joc perquè són gent hospitalària. "Aquí sempre sou benvinguts, però heu d'esperar al pati, si no els nois es descontrolen massa", diu el director del centre, Manasseh Oyucho.