Publicitat
Publicitat

Síria

L'ONU desacredita el referèndum constitucional de Síria

L'organisme considera que una consulta s'ha de fer sota condicions lliures i no en un context de violència i violacions dels drets humans

Les Nacions Unides han restat credibilitat aquest dilluns al referèndum constitucional celebrat diumenge a Síria perquè considera que la situació de violència i repressió deslegitima la consulta. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, considera que una consulta organitzada per Baixar al-Assad perquè els sirians votessin a favor d'una nova Constitució és "difícilment creïble en un context en què prevalen la violència i les violacions massives dels drets humans". Malgrat que, com ha afirmat el portaveu de Ban, Eduardo del Buey, "una nova Constitució i la fi del monopoli polític del partit Baas al poder podrien ser part d'una solució política".

La celebració del referèndum no ha aturat l'onada de violència. Aquest dilluns han mort almenys 68 persones més a la ciutat de Homs, en una nova ofensiva de les forces de seguretat del règim. "La prioritat a Síria ara és que s'aturi tota la violència. Només això permetrà que s'iniciï un autèntic procés polític que respongui a les aspiracions democràtiques dels ciutadans", ha afegit Del Buey.

La nova Constitució permetrà a altres partits, a més de l'actual partit governant Baas –al poder des de 1963–, designar altres candidats per a la presidència, que quedaria limitada a un màxim de dos mandats de set anys. Aquestes noves condicions entraran en vigor a les pròximes eleccions, previstes per a 2014, fet que permetria a Al-Assad seguir en el càrrec 16 anys més. Segons fonts oficials, el 89,4 per cent dels sirians va votar en el referèndum de diumenge a favor de la nova Constitució, en què hi van participar el 57,4 per cent dels prop de 14,5 milions de persones amb dret a vot al país.

El portaveu de l'ONU també ha indicat que l'organització encara treballa per perfilar els detalls de la missió del grup de contacte per Síria a Damasc, liderada per l'exsecretari general de l'ONU, Kofi Annan. Mentrestant, el Consell de Drets Humans de l'ONU considerarà dimarts a Ginebra un nou text de condemna a Síria per les "sistemàtiques violacions dels drets humans" en un dictamen que també urgirà Damasc perquè autoritzi l'entrada d'ajuda humanitària.

Més continguts de