Síria
Internacional 27/02/2012

L'ONU desacredita el referèndum constitucional de Síria

L'organisme considera que una consulta s'ha de fer sota condicions lliures i no en un context de violència i violacions dels drets humans

Efe
2 min
Funeral per víctimes del règim sirià / AFP

Nacions UnidesLes Nacions Unides han restat credibilitat aquest dilluns al referèndum constitucional celebrat diumenge a Síria perquè considera que la situació de violència i repressió deslegitima la consulta. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, considera que una consulta organitzada per Baixar al-Assad perquè els sirians votessin a favor d'una nova Constitució és "difícilment creïble en un context en què prevalen la violència i les violacions massives dels drets humans". Malgrat que, com ha afirmat el portaveu de Ban, Eduardo del Buey, "una nova Constitució i la fi del monopoli polític del partit Baas al poder podrien ser part d'una solució política".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La celebració del referèndum no ha aturat l'onada de violència. Aquest dilluns han mort almenys 68 persones més a la ciutat de Homs, en una nova ofensiva de les forces de seguretat del règim. "La prioritat a Síria ara és que s'aturi tota la violència. Només això permetrà que s'iniciï un autèntic procés polític que respongui a les aspiracions democràtiques dels ciutadans", ha afegit Del Buey.

La nova Constitució permetrà a altres partits, a més de l'actual partit governant Baas –al poder des de 1963–, designar altres candidats per a la presidència, que quedaria limitada a un màxim de dos mandats de set anys. Aquestes noves condicions entraran en vigor a les pròximes eleccions, previstes per a 2014, fet que permetria a Al-Assad seguir en el càrrec 16 anys més. Segons fonts oficials, el 89,4 per cent dels sirians va votar en el referèndum de diumenge a favor de la nova Constitució, en què hi van participar el 57,4 per cent dels prop de 14,5 milions de persones amb dret a vot al país.

El portaveu de l'ONU també ha indicat que l'organització encara treballa per perfilar els detalls de la missió del grup de contacte per Síria a Damasc, liderada per l'exsecretari general de l'ONU, Kofi Annan. Mentrestant, el Consell de Drets Humans de l'ONU considerarà dimarts a Ginebra un nou text de condemna a Síria per les "sistemàtiques violacions dels drets humans" en un dictamen que també urgirà Damasc perquè autoritzi l'entrada d'ajuda humanitària.

stats