Internacional 05/07/2019

L'ONU denuncia 5.287 morts el 2018 a Veneçuela per "resistència a l'autoritat"

El govern veneçolà refusa un informe publicat per les Nacions Unides i diu que és "parcial"

Ara
2 min
Michelle Bachelet durant una conferència a Caracas el passat 21 de juny, durant una visita a Veneçuela.

BarcelonaL'alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha llançat un missatge directe en la presentació del seu informe sobre Veneçuela davant el Consell de Drets Humans: "Els veneçolans mereixen una vida millor, lliure de por i amb accés a aliments, aigua i serveis sanitaris".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bachelet va visitar fa setmanes el país llatinoamericà i, després de gairebé 560 entrevistes amb testimonis directes, l'ONU insta el govern de Nicolás Maduro a "adoptar immediatament mesures específiques per aturar les greus vulneracions" contra la població, especialment contra els opositors al govern chavista. El document ha presentat una xifra impactant: 5.287 persones van ser assassinades durant el 2018 per "resistència a l'autoritat".

A banda d'això, les Nacions Unides també clamen contra la corrupció del govern, els abusos policials, la repressió i la persecució política, amenaces, tortura o deportacions forçades. En general, doncs, "un deteriorament profund de la democràcia", que catapulta un èxode migratori creixent. "Si aquesta situació no es reverteix, continuarà l'èxode sense precedents d'emigrants i refugiats que abandonen el país i empitjoren les condicions de vida d'aquells que decideixen quedar-se", ha advertit Bachelet mateixa.

"El destí de més de 30 milions de veneçolans és a les mans de les autoritats i de la seva habilitat per posar els drets humans per davant de qualsevol ambició ideològica o política", ha afegit Bachelet en el seu discurs de presentació del document a Ginebra.

L'ONU ha posat especial èmfasi en les 5.287 morts a mans del govern durant el 2018 (entre el gener d'aquest any i el maig del 2019 s'acumulen 6.800 execucions extrajudicials). Aquests assassinats "han de ser investigats a fons, responsabilitzant-ne els autors i garantint que no es torni a repetir", ha dit l'alta comissionada. En aquest sentit, Bachelet també ha fet esment de les repetides informacions rebudes sobre tortures durant detencions arbitràries.

Abans d'acabar el parlament, la representant de les Nacions Unides ha llançat una enèsima crida: "L'única manera de sortir d'aquesta crisi és la unió, i demano al govern de Veneçuela que vegi l'oposició i els defensors de drets humans com a socis en la causa comuna d'aquests drets i de la justícia, per plantar les llavors d'un acord durador que porti a la reconciliació".

La resposta de Veneçuela

Però Veneçuela refusa l'informe i les acusacions i assegura que es tracta d'un document "parcial". Ho ha denunciat aquest divendres la delegació de Veneçuela al Consell de Drets Humans, que ha apuntat que el que explica el document "està dominat per una visió selectiva i parcial, sense rigor científic i amb greus errors metodològics". William Castillo, viceministre veneçolà d'Afers Estrangers, ha contestat a Bachelet: "Vostè sap que l'informe no reflecteix la realitat que va veure al nostre país".

Castillo ha criticat, per exemple, que de les 558 entrevistes fetes durant l'elaboració de l'informe, 460 es van fer fora de Veneçuela. Aquest fet l'ha corroborat Bachelet mateixa, que ha explicat que l'ONU va parlar amb emigrants i refugiats veneçolans actualment a l'Argentina, el Brasil, Xile, Colòmbia, l'Equador, Mèxic, Perú i Espanya.

A més, i segons el mateix Castillo, el document "ignora els greus impactes que l'il·legal, criminal i immoral bloqueig econòmic està exercint sobre la vida del nostre poble". Des del govern de Veneçuela, doncs, ha exigit una "correcció del seu contingut".

stats