Internacional 08/08/2017

L'ONU acusa les forces de l'ordre veneçolanes de tortura i maltractament

L'Alt Comissionat per als Drets Humans ha denunciat la mort de més de 124 persones a mans de les forces del govern i l'existència d'unes 5.000 persones detingudes arbitràriament

Efe
2 min
Agents motoritzats de la Guàrdia Nacional Bolivariana prenen posicions durant una protesta de l'oposició el passat 4 d'agost a Caracas

GinebraLes forces de seguretat veneçolanes han "maltractat" i "torturat" manifestants i detinguts de manera "generalitzada i sistemàtica". Ho ha denunciat aquest dimarts l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Hem rebut informes creïbles de tracte cruel, inhumà i degradant per part de les forces de seguretat als detinguts, que podrien ser definits en diversos casos com a tortura", ha afirmat la portaveu de l'Oficina, Ravina Shamdasani, en una roda de premsa, on també ha assegurat que aquestes pràctiques no són "casos aïllats".

A més, Shamdasani ha denunciat que la destitució de la fiscal general de Veneçuela, Luisa Ortega, és una mostra més de la ruptura de l'estat de dret al país. "La destitució de la fiscal general està en la línia del que hem estat denunciant: que l'estat de dret al país s'ha trencat i la fractura s'està aprofundint", ha afirmat la portaveu.

Ravina Shamdasani ha explicat també que, després d'intentar sense èxit que un equip d'investigadors tingués accés al país per poder investigar 'in situ' el que està passant, l'alt comissionat per als Drets Humans, Zeid Ra'ad al-Hussein, ha decidit enviar a Panamà un grup d'experts per fer aquesta feina a distància.

"Les entrevistes realitzades suggereixen que a Veneçuela hi ha hagut un ús generalitzat i sistemàtic de força excessiva i detencions arbitràries contra els manifestants", ha indicat la portaveu, que ha afegit que "les conclusions de l'equip indiquen l'existència d'un patró d'altres violacions de drets humans, que inclou l'entrada indiscriminada en habitatges particulars i tortures i maltractaments a les persones detingudes en relació amb les protestes".

Segons van explicar els testimonis, les forces de seguretat, principalment la Guàrdia Nacional Bolivariana i la Policia Nacional Bolivariana, així com els cossos de policia locals, "van emprar sistemàticament una força desproporcionada per tal d'inspirar por, fer callar els dissidents i evitar que els manifestants es reunissin".

Unes xifres alarmants

Shamdasani va recordar que, fins al 31 de juliol, l'Oficina del Fiscal General havia investigat un total de 124 morts en el context de les manifestacions. Segons l'anàlisi de l'equip d'investigadors, "les forces de seguretat són responsables d'almenys 46 d'aquestes morts, mentre que els grups armats pro governamentals, els anomenats 'col·lectius', serien responsables d'altres 27 morts".

L'Oficina del Fiscal General investigava també almenys 1.958 casos de ferits, tot i que el nombre real de persones que han patit lesions podria ser molt més gran. La portaveu ha assegurat que la informació recollida mostra que grups armats muntats en motos sovint ataquen i assetgen els manifestants. "En certs casos també els disparen amb armes de foc", ha subratllat.

Igualment, Shamdasani ha denunciat que, tot i no disposar d'estadístiques oficials sobre el nombre de detencions, els càlculs més fidedignes indiquen que des de l'1 d'abril, quan van començar les manifestacions, fins al 31 de juliol més de 5.051 persones han patit detencions arbitràries. Més de 1.000 persones continuen detingudes en relació amb les manifestacions.

Davant el caos regnant al país, els clars indicis que la situació no millorarà a curt termini i l'absència d'una fiscalia independent, Shamdasani ha indicat que l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans està sol·licitant "de manera urgent" una investigació independent "sobre les vastes violacions dels drets fonamentals a Veneçuela".

stats