Nacions Unides
Internacional 14/05/2012

Els atacs de l'OTAN a Líbia van deixar almenys 72 morts civils

L'organització no governamental Human Rights Watch ha presentat un informe que analitza les ofensives aèries dels aliats durant la revolta líbia i exigeix que s'investiguin en profunditat. L'OTAN assegura que van fer el possible per minimitzar els perills pels civils però que en una campanya militar aquests mai no poden equivaldre a zero

Agències
2 min
Restes dels enfrontaments als carrers de Líbia REUTERS/Esam Al-Fetori

Brussel·lesL'organització no governamental Human Rights Watch (HRW) ha presentat aquest dilluns un informe que analitza les vuit ofensives aèries executades pels aliats de l'OTAN durant la seva intervenció el 2011 a la revolta líbia. HRW afirma que, segons les seves "investigacions de camp" i "entrevistes amb testimonis i residents locals" aquests atacs van causar la mort de 72 civils, inclosos 20 dones i 24 nens.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'organització ha reclamat a l'OTAN que reconegui les víctimes innocents i que investigui els "possibles atacs il·lícits". Malgrat això, l'autor de l'informe, Fred Abrahms, reconeix que "l'OTAN va donar passos importants per reduir al mínim la quantitat de morts civils durant la campanya a Líbia", però ha destacat la necessitat de "reagrupar informació i iniciar investigacions per determinar per què van perdre la vida". "Els atacs només estan permesos contra objectius militars i, en alguns incidents, encara existeixen interrogants sobre quin va ser l'objectiu exacte de les forces aliades", ha assenyalat Abrahms.

Una resposta imminent

L'OTAN ha reaccionat ràpidament a l'informe de HRW i ha difós un comunicat en què assegura que la campanya de Líbia es va fer "amb una cura i precisió sense precedents i en ple compliment amb el mandat de les Nacions Unides". Els aliats "van fer tot el possible per minimitzar els perills pels civils, però en una complexa campanya militar, aquests riscos mai no poden equivaldre a zero", assenyala l'OTAN, que també lamenta les baixes civils "de les que hagi pogut ser responsable" .

En resposta a la petició d'HRW d'investigar les morts de civils, l'OTAN afirma que ha "revisat tota la seva informació" i "confirmat que els objectius específics assolits pels aliats eren objectius militars". Malgrat això, el comunicat afegeix que alguns dels països aliats "estan investigant en profunditat alguns dels incidents" esmentats per HRW.

stats