CIMERA DE CHICAGO
Internacional 21/05/2012

L'OTAN anuncia que l'escut antimíssils ja funciona i descarta intervenir a Síria

Espanya acollirà a la base de Rota quatre bucs nord-americans. El sistema es desplegarà progressivament, amb l'oposició de Rússia

Efe
2 min
Obama i Rasmussen saluden la premsa, davant de Merkel, Hollande i Cameron / GETTY

ChicagoL'escut de defensa antimíssils de l'OTAN està ja parcialment operatiu, segons ha anunciat aquest dilluns el secretari general de l'Aliança, Anders Fogh Rasmussen. "És el primer pas cap al nostre objectiu a llarg termini de donar una protecció completa al territori i la població d'Europa", va dir Rasmussen en una roda de premsa després de la primera sessió de treball de la cimera de l'OTAN, que ha començat aquest diumenge a Chicago.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El sistema bàsic de comandament i control, que inclou un radar avançat estacionat a Turquia, un satèl·lit de comunicacions i un vaixell especialitzat en defensa antiaèria –tots, nord-americans– treballen conjuntament i dins el sistema de comandament de l'Aliança.

No obstant això, l'Aliança Atlàntica no informa de quina part del territori europeu podria quedar protegida per ara contra un hipotètic atac amb míssils balístics.

L'objectiu és incrementar gradualment la cobertura amb aportacions de diversos països –radars situats en terra o mar, instal·lacions de míssils a terra, més vaixells de defensa aèria–, de manera que s'espera que tot el sistema estigui completat en els propers vuit o deu anys.

Espanya hi contribueix i acull a la base de Rota quatre bucs nord-americans, encara que no s'han signat encara els detalls concrets de l'acord bilateral.

Rússia, en contra

Rússia s'oposa al sistema, que tem que pugui permetre una defensa contra les seves armes nuclears i trencar, així, l'equilibri estratègic entre Moscou i Washington i els seus aliats de l'OTAN.

Si bé a la cimera de Lisboa de novembre del 2010 l'OTAN i Rússia van cooperar en defensa antimíssils, l'oposició de l'Aliança a la idea russa de compartir un sistema comú ha donat noves ales a les reticències del Kremlin.

Tot i això, Rasmussen ha recalcat que "seguirem dialogant amb Rússia" perquè la invitació per cooperar en defensa antimíssils "segueix vigent". El secretari general ha assenyalat la confiança que "en algun moment Rússia s'adonarà que li convé cooperar amb l'OTAN" en aquest projecte.

Rasmussen va basar la seva esperança en el fet que les autoritats russes s'adonaran que la seva població "també està amenaçada" per possibles atacs amb míssils procedents d'altres països.

No intervindrà a Síria

Rasmussen també ha aclarit que l'OTAN no té "cap intenció" de fer una intervenció militar a Síria. Segons va afirmar, la millor solució és que el règim de Baixar al-Assad compleixi el pla d'alto el foc presentat per l'enviat especial de Nacions Unides, Kofi Annan. El secretari general de l'Aliança va reconèixer, però, que la violència està acabant amb les esperances que el pla d'Annan pugui ser una sortida a l'enfrontament entre el règim i les protestes prodemocràtiques, i va assenyalar, en aquest sentit, que l'OTAN "lamenta fortament" que Damasc no estigui complint el pla.

stats