Afganistan
Internacional 20/05/2012

L'OTAN marxarà "sense pressa" de l'Afganistan

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, assegura que la sortida de les tropes dels aliats –incloses les franceses– es farà gradualment. Obama s'ha reunit amb el president afganès per parlar sobre el futur del país asiàtic

Agències
2 min
El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, i el president nord-americà, Barack Obama / EFE

ChicagoEl secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, ha advertit aquest diumenge que farà falta coordinar dins l'organització una eventual retirada de les tropes franceses de l'Afganistan. Rassmusen ha assegurat abans de reunir-se amb el president francès, François Hollande, que "no hi haurà una carrera" entre els països de l'OTAN per treure les seves tropes del país asiàtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hollande es va comprometre durant la campanya electoral a retirar a finals d'any les tropes del seu país de l'Afganistan, fet que suposa un avançament de dos anys respecte a la conclusió de la fase de transició marcada per l'OTAN. Preguntat per aquest compromís, Rasmussen s'ha manifestat comprensiu amb Hollande en dir que "la primera regla d'un polític és complir les seves promeses", però ha insistit que "el nostre calendari seguirà sense canvis". El polític danès ha dit que el paper de les tropes que l'OTAN dirigeix a l'Afganistan canviarà gradualment fins a finals de 2014.

Obama assegura un "ampli consens" a l'OTAN sobre el futur de l'Afganistan

D'altra banda, unes hores abans que comenci la cimera de l'OTAN, que se centrarà en gran part a decidir el futur sobre l'Afganistan, el president dels Estats Units, Barck Obama, s'ha reunit amb el lider afganès, Hamid Karzai. "Les forces afganeses han fet "excel·lents progressos, però encara queda molta feina a fer", ha remarcat Obama.

El president nord-americà ha assegurat que hi ha un "ampli consens" a l'OTAN sobre el pla de transició per l'Afganistan després de la retirada de les tropes dels aliats, un procés que hauria de concloure el 2014. "El 2014 la guerra a l'Afganistan haurà acabat, però continuarà el nostre compromís d'amistat i cooperació", ha apuntat Obama.

Durant la cimera es pretén avançar el procés de finançament de les forces de seguretat afganeses (exèrcit i policia) per al període 2015-2018. Els Estats Units han proposat que els països interessats aportin 4.100 milions de dòlars anuals durant aquest període. Després de la seva reunió amb Karzai, Obama no ha volgut donar detalls sobre com s'obtindrà aquest finançament. "Hi haurà dies difícils, però estem segurs que anem pel bon camí. A l'Afganistan volen desesperadament la pau i la seguretat", ha subratllat Obama.

D'altra banda, Karzai ha apuntat que és important culminar la transició al seu país perquè no vol ser durant més temps "una càrrega per a la comunitat internacional". El president afganès ha reafirmat el seu compromís amb la transició, en indicar que el seu país "està desitjant posar fi a aquesta guerra".

stats