Assemblea General de l'ONU
Internacional 21/09/2011

Obama insta israelians i palestins a tornar a la taula de negociacions

El president dels Estats Units diu que la pau "és un camí difícil" i que no existeixen "dreceres" per arribar-hi

Redacció
2 min
Obama davant l'assemblea general de ONU

BarcelonaEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha instat aquest dimecres israelians i palestins a tornar a la taula de negociacions per arribar a un acord i ha afegit que no existeixen"dreceres" per arribar a una solució, en referència a la intenció de Mahmud Abbas de demanar al Consell de Seguretat de Nacions Unides el reconeixement de Palestina com a membre de ple dret.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president dels EUA vol persuadir Abbas perquè intenti aconseguir aquest repte polític a través d'altres mesures i ja ha advertit que perquè la proposta palestina doni fruits hauria de tenir els vots afirmatius dels cinc membres permanents de l'ONU (EUA, Xina, Rússia, França i Regne Unit), cosa que no passarà perquè els Estats Units estan disposats a exercir el seu dret a vet.

Obama ha recordat que fa un any va defensar la creació d'un estat Palestí, però també ha recordat que també va defensar que s'havia de garantir la seguretat d'Israel. "Cadascú s'ha de posar a les sabates de l'altre", ha dit respecte els israelians i palestins, instant-los a negociar per arribar a un acord.

Obama ha reconegut que el conflicte àrabo-israelià “és un examen per a la política exterior nord-americana” i que els Estats Units està “compromès” a ajudar a trobar una solució al conflicte sempre que hi hagi negociacions entre ambdues parts, reafirmant que l'última paraula per arribar a un acord la té el poble israelià i el palestí.

El president dels Estats Units ha dit que la pau “no és només l'absència de guerra” i que si sigués fàcil arribar-hi no faria tant temps que dura el conflicte al Pròxim Orient. El mandatari ha continuat el seu discurs defensant que Israel és un “bon amic” dels Estats Units i que l'estat hebreu no pot ser negat, de la mateixa manera que ha destacat que el govern de Benjamin Netanyahu ha de respectar les fronteres d'un futur estat Palestí per poder arribar a un acord de pau.

Segons Obama, una solució al conflicte només es donarà si ambdós implicats escolten els reclams de l'altre. El president nord-americà té previst reunir-se amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, així com amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

D'altra banda, Obama ha afirmat que aquest any el món ha patit “una transformació extraordinària”, i ha repassat les revoltes àrabs, el paper de la joventut en aquestes, així com la lliçó que aquests països han donat al món en la seva voluntat d'aconseguir la llibertat.” Alguna cosa passa al nostre món”, ha dit Obama, en què les coses “ja no són com s'han fet fins ara”.

A Nova York s'ha reunit caps d'estat i de govern i ministres dels 193 països membres de l'ONU, que mantindran aquests dies més d'un miler de reunions bilaterals i internacionals.

stats