MÓN
Internacional 23/06/2011

Obama anuncia el començament de la fi de la guerra a l'Afganistan

Els primers soldats dels EUA tornaran al país al juliol. La resta tornarà gradualment fins a completar la retirada el 2014, com va acordar l'OTAN. França ha anunciat també que retirarà les seves tropes en la mateixa proporció que els nord-americans

Efe
2 min
El president dels EUA, Barack Obama, a la Casa Blanca / EFE

WashingtonEl president dels EUA, Barack Obama, ha anunciat aquesta matinada el començament de la fi de la guerra a l'Afganistan en un discurs a la nació en què ha revelat que aquest mateix any ja tornaran 10.000 soldats. Des de la sala est de la Casa Blanca, de peu darrere d'un podi, Obama ha exposat els eixos del que serà la retirada dels EUA d'una guerra que dura ja deu anys. "Aquest és el començament, no el final, del nostre esforç per acabar aquesta guerra", ha afirmat el president nord-americà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi



El mes vinent ja sortiran els primers soldats. Al setembre de l'any vinent segurament n'arribaran 33.000, tots els reforços desplegats l'any passat en moments en què els talibans guanyaven terreny. La resta dels soldats nord-americans tornarà gradualment per completar la retirada el 2014, la data acordada en la cimera de l'OTAN el novembre passat a Lisboa. Com es desenvoluparà aquesta retirada és una cosa que els aliats abordaran l'any vinent en la propera cimera de l'OTAN, que segons ha indicat Obama se celebrarà el proper maig a Chicago.



Les raons per la decisió

La decisió de retirar tots els reforços en catorze mesos sembla anar més enllà del parer militar. En la ment d'Obama van pesar també factors com la impopularitat de la guerra –una enquesta del centre Pew indica que el 56% dels votants vol la seva fi–, les baixes entre les files nord-americanes i l'alt cost econòmic del conflicte, un any abans d'unes eleccions. L'anunci d'Obama ha sigut acollit amb escepticisme tant entre republicans com entre demòcrates.

La mort de Bin Laden

El president nord-americà també s'ha referit a la mort del líder d'Al-Qaida, Ossama bin Laden, i ha assegurat que els documents trobats a la seva residència mostren que la xarxa terrorista es troba "sota tremenda pressió". Però queden per davant nombrosos desafiaments. Els talibans, encara que hagin patit pèrdues, no estan ni de bon tros derrotats. Al-Qaida, encara que afeblida, segueix activa i preocupa la situació del Pakistan, el país on s'amagava Bin Laden, i els llaços amb els EUA han patit un fort deteriorament arran de l'operació de comandaments en què va morir el terrorista. El mateix govern afganès està tacat per la corrupció, és impopular entre la població i el president del país, Hamid Karzai, ha arribat a acusar d'"invasores" les tropes aliades.

França també torna a casa

Per la seva banda, el president francès, Nicolas Sarkozy, ha anunciat també avui una retirada de tropes de l'Afganistan "de manera proporcional i amb un calendari comparable al dels EUA i sempre en acord amb els altres aliats i les autoritat afganes.

"Tenint en compte els progressos registrats", França també inicia la seva retirada progressiva, ha dit Sarkozy, que també ha recordat que la transició de les responsabilitats a les autoritats del país asiàtic en l'àmbit de la seguretat "continuarà fins el 2014".

stats