Obama vol reduir les emissions de gasos contaminants un 32% en 15 anys

Senadors i candidats republicans a la presidència i representants del sector energètic han criticat durament el pla per considerar-lo "una guerra contra el carbó"

El president Barack Obama anunciarà aquest dilluns noves mesures per combatre el canvi climàtic i reduir en un 32% fins al 2030 les emissions de gas que provoquen l'efecte hivernacle.

" És el pas més gran i més important que mai hem fet en la lluita contra el canvi climàtic", ha assegurat el president en un vídeo fet públic en el seu compte de Facebook.

L'objectiu d'aquesta versió revisada del 'Pla d'energia neta' proposat per l'Agència de Protecció Ambiental nord-americana (EPA) el 2014 és reduir en un terç les emissions de gas provinents de les plantes energètiques, principalment les que utilitzen carbó per produir electricitat, en un període de 15 anys.

També es farà especial èmfasi a promocionar la utilització d'energies renovables impulsant una transició progressiva cap a l'energia solar i eòlica.

La candidata demòcrata a la presidència, Hilary Clinton, ha promès defensar aquestes mesures si surt escollida en les eleccions del proper novembre. "Necessitarà algú que li doni suport. Els republicans no oferiran cap solució creïble. La veritat és que no en volen cap", ha dit Clinton.

Crítics al pla

Aquestes mesures per fer front a l'efecte hivernacle no han estat ben rebudes per tothom. Dins el sector energètic s'han aixecat veus clamant que el president Obama ha declarat una "guerra al carbó". Les centrals tèrmiques són les responsables de proveir més d'un terç de l'electricitat dels Estats Units, i mantenen activa la indústria minera del carbó, de gran importància en estats com Wyoming i Virgínia del Sud.

Els candidats republicans a substituir el president a la Casa Blanca han sigut ràpids a l'hora de contestar a l'anunci i expressar el seu rebuig a les mesures.

"El que proposa el president Obama en relació amb el carbó és irresponsable i inabastable", ha sentenciat l'exgovernador de Florida, Jeb Bush. També ha afegit que això "suposarà la pèrdua d'incomptables llocs de treball" i l'encariment del preu de l'electricitat.

El senador republicà de Florida, Marco Rubio, ha explicat que les conseqüències d'aquest pla tindran ressò en l'economia. "Si ets una mare soltera de Tampa, Florida, i la factura de la llum s'incrementa en 30 dòlars al mes, això és catastròfic", ha dit Rubio.

Més continguts de