Obama assegura que l'acord atura la propagació d'armes nuclears al Pròxim Orient

"No és un acord basat en la confiança, sinó en la verificació", adverteix el president dels Estats Units

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha assegurat aquest matí que l'acord tancat amb l'Iran garantirà que aquest país no pugui desenvolupar la bomba atòmica i "aconsegueix aturar la propagació de les armes nuclears pel Pròxim Orient", la "principal amenaça" actual a la regió.

En una declaració oficial sense preguntes a la Casa Blanca, el president Obama ha remarcat que l'acord tancat aquest dimarts "compleix totes i cadascuna de les línies" plantejades pels Estats Units en la negociació, de forma que atorga al seu país "una posició de força i de principis".

Alhora, ha assegurat que "si l'Iran incompleix qualsevol part de l'acord, les sancions" que ara se li retiraran en virtut del pacte, tornarien a activar-se. Així mateix, ha volgut deixar clar que aquestes sancions no es retiraran "fins que l'Iran completi els passos clau" del pacte.

Segons el president nord-americà, l'acord "talla tots els camins cap a les armes nuclears" que podria tenir l'Iran, ja que suposa la congelació de "dos terços de les centrals centrifugadores" del país i la reducció del 90% del seu urani. "L'Iran ara té unes reserves d'urani suficients per crear 10 armes nuclears, amb l'acord es quedarà amb la quantitat equivalent per fer-ne una, una limitació que es mantindrà durant 15 anys", ha explicat.

Alhora, ha remarcat que els organismes internacionals tindran possibilitat d'accedir en qualsevol moment a les instal·lacions iranianes per comprovar el compliment de l'acord. "No és un acord basat en la confiança sinó en la verificació", ha afirmat Obama.

"Pensin en l'alternativa"

"Aquest acord no resol les nostres diferències amb l'Iran", ha afirmat, i ha insistit a denunciar que el règim dels aiatol·làs "dóna suport al terrorisme" a la regió, però ha remarcat que "precisament per això" calia donar aquest pas, ja que l'alternativa de no signar cap acord suposava un escenari molt pitjor. "No signem aquest tipus d'acords amb països amics", ha apuntat.

En aquest sentit, Obama ha advertit el seu mateix Congrés -que ha d'aprovar ara l'acord amb una majoria republicana molt reticent a pactar amb l'Iran- que "pensin en quina és l' alternativa". "Cap acord significa que no hi ha restriccions a l'accés de l'Iran a les armes nuclears; cap acord significa una possibilitat major de més guerra al Pròxim Orient", ha afirmat.

"No hem d'acceptar una espiral inevitable de conflicte a la regió", ha firmat Obama, defensant de nou el camí de la "diplomàcia" per resoldre conflictes, tot parafrasejant el president John F. Kennedy quan parlava de la Unió Soviètica: "No negociem mai per por, però mai tinguem por a negociar".  "Aquest acord demostra que la diplomàcia pot portar canvis significatius", ha dit.