MASSACRE A ORLANDO

Obama fa costat a la comunitat gai i carrega contra Trump

Ataca el republicà per la seva proposta de vetar l’entrada de musulmans als EUA

“No esteu sols. El poble nord-americà i els nostres aliats i amics d’arreu del món estan amb vosaltres, pensen en vosaltres i preguen per vosaltres”. El president dels Estats Units, Barack Obama, va utilitzar ahir aquestes paraules per expressar el seu suport al col·lectiu de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals (LGBT) i a les famílies de les víctimes de la massacre en una discoteca gai d’Orlando.

El seu to compassiu, però, va canviar de seguida quan va parlar de la lluita contra el grup jihadista Estat Islàmic i de la retòrica islamòfoba del candidat presidencial republicà, Donald Trump. Un Obama agressiu i visiblement enfadat va carregar de manera implícita contra la proposta del magnat immobiliari novaiorquès de vetar l’entrada d’immigrants musulmans al país.

“Fer la feina als terroristes”

“Si caiem en el parany de pintar tots els musulmans amb una brotxa grossa estem fent la feina als terroristes”, va assegurar. L’endemà de la massacre d’Orlando, Trump va tornar a insistir en aquesta controvertida idea i va assegurar que el tiroteig “li donava la raó”.

Obama va lamentar la politizació de la tragèdia i de la lluita antiterrorista. Tant Trump com els seus coreligionaris republicans han censurat en diverses ocasions el president i els polítics del seu partit, com Hillary Clinton, per qualificar els terroristes d’“islamistes radicals”. “Anomenar una amenaça amb un nom diferent no fa que desaparegui -va afirmar Obama-. És un tema de discussió política però no una estratègia” per guanyar el terrorisme.

En el seu parlament, va explicar que el seu rebuig a utilitzar aquests adjectius no era per una qüestió de ser políticament correcte, sinó per no donar una victòria a l’Estat Islàmic, que busca legitimar els seus atacs com una guerra santa entre l’islam i Occident.

“Hem d’impedir que el terrorisme destrueixi els nostres valors”, va dir, després de preguntar-se quin és el pas següent a propostes com les del candidat presidencial republicà. “¿Començarem a tractar els nord-americans musulmans de manera diferent? ¿Els vigilarem de manera especial? ¿Els discriminarem per la seva fe?”

Obama va fer aquestes declaracions després d’una reunió, programada amb anterioritat a l’atac d’Orlando, amb el Consell de Seguretat Nacional per debatre sobre els esforços de les forces armades i de seguretat per derrotar l’Estat Islàmic. En el seu discurs va assegurar que la lluita contra el grup jihadista a l’Iraq i Síria avança.

Ryan censura Trump

El líder de la Cambra de Representants, el republicà Paul Ryan, també va censurar el pla del candidat presidencial del seu partit per vetar l’entrada de musulmans al país. “No crec que això reflecteixi els nostres principis, no només com a partit, sinó com a país”, va subratllar.

“Els musulmans han de ser els nostres socis”, va afirmar i, tot seguit, va explicar que entén que una manera “intel·ligent d’abordar el problema és a través d’exàmens de seguretat i no d’exàmens religiosos”.

L’atacant d’Orlando era client habitual del club Pulse i utilitzava aplis de cites per a gais

L’autor de la matança al club gai Pulse d’Orlando, Omar Mateen, era client habitual d’aquesta discoteca i havia fet servir aplicacions de mòbil de cites per a gais, segons van explicar diversos testimonis a mitjans nord-americans.

Kevin West, un home que també freqüentava la discoteca, va explicar al diari Washington Post que va conèixer Mateen a través de l’aplicació de cites gai Jack’d. L’assaltant -que segons les autoritats policials es va radicalitzar a internet i no tenia vincles amb l’Estat Islàmic malgrat que va jurar lleialtat al grup abans de la matança- també havia visitat diversos cops el Pulse. Quatre clients ho van confirmar al diari local Orlando Sentinel. “A vegades s’asseia en un racó a beure sol i altres vegades s’emborratxava tant que era sorollós i bel·ligerant”, va declarar Ty Smith.

D’altra banda, un excompany de classe va dir que Mateen era homosexual i que havia sortit amb ell per bars gais quan estudiaven junts.