MÓN
Internacional 02/05/2011

Obama confirma la mort d'Ossama bin Laden

El president dels Estats Units ha explicat que les forces d'intel·ligència dels Estats Units han matat el líder d'Al-Qaida al Pakistan en una operació sobre el terreny

Agències
2 min

Nova YorkEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha confirmat aquest diumenge la mort d'Ossama bin Laden al Pakistan. Obama ha comparegut davant la nació passats dos quarts de dotze de la nit (hora local) i ha informat que les forces d'intel·ligència nord-americanes van dur a terme fa una setmana una operació especial sobre el terreny que va acabar amb la mort del líder d'Al-Qaida. Obama ha confirmat que els EUA tenen el cos de Bin Laden i que en l'operació, que s'ha dut a terme gracies a la col·laboració de les autoritats pakistaneses, no va haver-hi baixes civils ni militars. "S'ha fet justícia", ha dit Obama, malgrat que ha matisat que la seva mort no marca el final de la lluita dels EUA contra Al-Qaida. Obama ha explicat que Ossama bin Laden va morir a trets en una operació planejada des del mes d'agost, quan els Estats Units va saber, gràcies al servei d'intel·ligència del Pakistan, que el líder terrorista s'amagava en una mansió prop d'Islamabad. "Estats Units ha conduït una operació que ha matat Ossama bin Laden, el líder d'Al-Qaida i el terrorista responsable de la mort de milers d'homes, dones i nens", ha dit Obama només començar la seva compareixença.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president dels Estats Units ha afegit que la imatge de la caiguda de les Torres Bessones ha estat en la memòria de cada americà des de l'11 de setembre del 2001, però que el país va respondre amb "unitat". Obama ha recordat que aquell dia Osasma bin Laden "va declarar la guerra als EUA" i que el país va respondre amb una lluita insistent contra Al-Qaida.

Obama ha remarcat durant el seu discurs els "grans esforços" que el govern dels Estats Unts ha posat en la lluita contra el terrorisme d'Al-Qaida i, més concretament, en la recerca i captura d'Ossama bin Laden des del 2001. El president nord-americà ha subratllat que només prendre possessió va determinar com a "principal prioritat" la "captura o mort" del líder terrorista.

El president nord-americà ha dit que Ossama bin Laden era el "líder i símbol" d'Al-Qaida i que la seva mort és la "fita més significativa" en la lluita contra aquesta organització, tot i que ha matisat que Al-Qaida continuarà perpetrant atemptats i que, per això, EUA no cessarà la seva lluita contra l'organització.

"No és una lluita contra l'islam", ha volgut subratllar Obama, i ha recordat que en els atemptats de l'11 de setembre, en què van morir 3.000 persones, també van haver-hi víctimes musulmanes.

Obama també ha tingut paraules per a les famílies que van perdre algú en l'atemptat de fa gairebé deu anys. "No vam oblidar la vostra pèrdua", els ha dit el president nord-americà, i ha afegit que EUA farà "tot el que calgui" per preveure nous atemptats com els de l'11-S. "Avui es demostra la grandesa de la nostra nació", ha dit Obama després d'anunciar la mort del terrorista.

"Amèrica pot fer el que es proposi", ha assegurat. "I ho podem fer perquè som una nació, sota Déu, indivisible i amb llibertat i justícia per a tots", ha conclòs el president.

Milers de persones s'han congregat davant la Casa Blanca per celebrar la notícia a Washington. A Nova York, Times Square s'ha convertit en el punt de reunió dels nord-americans, que s'hi estan apropant per celebrar la notícia.

stats