CIMERA DE SEGURETAT NUCLEAR
Internacional 26/03/2012

Obama promet avançar cap a la desnuclearització

El president nord americà es reunirà amb Putin el maig per pactar una nova reducció d'arsenals. Treballarà amb la Xina i Rússia per trobar una política conjunta amb davant l'Iran i Corea del Nord

Agències
1 min
Obama i Medvedev conversen durant la cimera de Seül / EFE

SeülEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha promès nous acords amb Rússia per reduir els arsenals nuclears. Ha assegurat que pressiona per "un món sense armes nuclears" i ha apel·lat Corea del Nord i l'Iran a desistir dels seus programes. El discurs marca l'inici de la cimera sobre seguretat nuclear que se celebra a Seül, amb la participació de 56 països.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama ha reclamat "un esforç global sostingut" per avançar cap a la desnuclearització i ha reiterat el compromís des Estats Units, en tant que "l'única nació que ha fet servir armament nuclear" de reduir els seus arsenals. L'auditori de la Universitat de Hankuk ha arrencat a aplaudir quan Obama ha afirmat que no vol veure les seves filles creixent en un món amb amenaces nuclears.

El president nord-americà es reunirà el maig amb Vladímir Putin, que acaba de guanyar les presidencials russes, per discutir una nova reducció dels arsenals, en el marc dels tractats New Start (Tractat de Reducció d'Armes Estratègiques), que va signar el 2010 amb l'aleshores titular del Kremlin, Dimitri Medvedev. L'acord preveu limitar els caps nuclears desplegats a 1.550, tot i que diversos experts han assenyalat dubtes sobre els sistemes de recompte. També estableix un sistema d'inspeccions mútues sobre terreny.

"El temps s'acaba"

Obama ha advertit a les autoritats iranianes que "el temps s'acaba" per resoldre per la via diplomàtica el conflicte pel seu programa nuclear. "L'Iran ha d'actuar amb la serietat i el sentit d'urgència que requereix el moment", ha advertit. Ha afegit que es reunirà aquest dilluns amb els representants de Rússia i la Xina per "assolir una solució en què l'Iran compleixi les seves obligacions".

stats