ESTATS UNITS
Internacional 14/02/2015

Obama llança una ofensiva contra els ciberatacs

Intenta rebaixar les tensions amb el sector tecnològic pel cas Snowden

Núria Ferragutcasas
4 min
VISITA A PALO ALTO  Obama va participar ahir en una cimera de ciberseguretat a la Universitat de Stanford.

WashingtonLes relacions entre la Casa Blanca i Silicon Valley continuen en un estat precari des de les revelacions d’Edward Snowden sobre els serveis d’espionatge dels Estats Units ara fa gairebé dos anys. El president nord-americà, Barack Obama, va visitar ahir Palo Alto, a Califòrnia, per intentar rebaixar la tensió amb les companyies tecnològiques i presentar un nou decret destinat a millorar l’intercanvi digital entre el govern i el sector privat per combatre les amenaces cibernètiques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’ordre executiva, que haurà de superar les reticències de les companyies tecnològiques, arriba dos mesos després dels atacs pirata contra la productora Sony Pictures que l’FBI va atribuir al govern de Corea del Nord. Aquesta agressió va suposar un punt d’inflexió per al govern de Barack Obama, que des d’aquell moment ha presentat diverses iniciatives per millorar la ciberseguretat del país.

“L’única manera de combatre les amenaces cibernètiques és a través de la col·laboració entre el govern i la indústria”, va assegurar Obama durant la seva participació en la conferència sobre seguretat informàtica a la Universitat de Stanford. L’inquilí de la Casa Blanca, que primer va lloar el lideratge dels Estats Units en les noves tecnologies, va advertir dels ciberatacs que amenacen no tan sols la seguretat del país sinó també la seva economia. Però també va admetre les preocupacions d’empreses i associacions de defensa de les llibertats civils sobre la violació de la privacitat dels ciutadans.

Malgrat el to conciliador del president, el malestar de les companyies tecnològiques amb l’aigualida reforma dels programes de vigilància de l’Agència de Seguretat Nacional dels EUA (NSA) es va fer palès amb l’absència dels consellers delegats de Facebook, Google i Yahoo a la cimera. Només el d’Apple, Tim Cook, hi va participar.

Encriptació de dades

Washington intenta evitar iniciatives d’algunes tecnològiques com Apple o Google per reforçar l’encriptació dels seus productes. D’aquesta manera aquestes companyies busquen protegir els seus consumidors i també recuperar la confiança pública que han perdut a casa i a l’estranger després del cas Snowden.

L’FBI va criticar a finals de l’any passat l’ús d’aquesta tecnologia, que dificulta l’accés de les forces de seguretat als dispositius electrònics, entre els quals els telèfons mòbils.

Així, amb el nou decret sobre ciberseguretat, Obama va oferir un sistema que donarà protecció a les empreses quan comparteixin informació important amb el govern per impedir ciberatacs. A través d’uns nous centres, anomenats ISAO (sigles en anglès d’organitzacions d’intercanvi d’anàlisis i informació), el govern donarà detalls dels perills a la xarxa a les empreses, que, en contrapartida, li facilitaran informació sobre atacs cibernètics. Els ISAO, segons va explicar la Casa Blanca, seran regulats per una organització independent que crearà el departament de Seguretat Nacional. A més, tindran com a objectiu protegir la privacitat de les dades dels ciutadans.

“Les solucions unilaterals i preses des de dalt no solucionaran els problemes de ciberseguretat dels Estats Units”, va subratllar Obama, que espera provocar amb la seva ordre executiva un debat al Congrés dels EUA perquè els legisladors impulsin i aprovin una llei sobre ciberseguretat.

Obama va insistir que la necessitat de protegir el país de ciberatacs és un dels grans reptes dels EUA. El president va recordar que aquest tipus d’agressions tenen un cost alt per a l’economia, ja que fan perdre llocs de treball. En els últims anys, empreses com la gran cadena de botigues Target o l’asseguradora Anthem han patit atacs que han suposat el robatori de milions de dades personals i bancàries de milions de nord-americans.

“Tothom té dret a la privacitat i a la seguretat”, havia dit Tim Cook, conseller delegat d’Apple, poques hores abans. El cap de la companyia tecnològica més gran del món va donar un cop de mà a Obama quan va defensar que les empreses del seu sector treballin amb el govern per protegir els consumidors.

Centre de ciberseguretat

D’altra banda, davant l’increment dels atacs cibernètics dels últims anys, i del seu grau de sofisticació, la Casa Blanca ha anunciat aquesta setmana la creació d’un organisme que centralitzarà i analitzarà informació d’intel·ligència per reforçar la ciberseguretat del país. El seu funcionament i la seva estructura, segons va explicar la principal assessora del president en matèria antiterrorista, Lisa Monaco, seran semblants als del Centre Nacional contra el Terrorisme que es va crear després dels atemptats de l’11-S.

El nou ens, denominat Centre d’Integració d’Intel·ligència contra l’Amenaça Cibernètica (CTIIC, en les seves sigles en anglès), treballarà per detectar i prevenir atacs a la xarxa nord-americana. “El més preocupant, segurament, és la naturalesa cada cop més destructiva i maligna dels atacs cibernètics”, va dir dimarts passat Monaco en un discurs al Centre Wilson de Washington.

El president Obama busca amb el decret firmat ahir a Silicon Valley i la creació del nou centre de ciberseguretat reforçar els Estats Units davant l’amenaça cibernètica. De fet, en el seu últim discurs de l’Estat de la Unió va assegurar que és una de les seves prioritats per als seus dos últims anys a la presidència.

stats