Obama: "En la lluita contra el canvi climàtic cal anar més ràpid"

El president dels Estats Units urgeix el món a actuar contra l'escalfament global del planeta per evitar noves sequeres, inundacions, migracions o conflictes

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha assegurat aquest dimarts que la humanitat ja disposa dels coneixements científics i tecnològics per fer front al canvi climàtic, però que la lluita contra aquest fenomen està sent massa lenta, per la qual cosa –ha dit– " cal anar més ràpid". "El canvi climàtic avança cada dia. Aquesta amenaça llunyana és ara ja un perill proper. Està passant aquí i ara", ha indicat Obama davant els assistents, provinents de diversos països, en una conferència sobre l'Àrtic patrocinada pel departament d'Estat i celebrada a Anchorage ( Alaska, EUA).

"Les temperatures a l'Àrtic s'estan escalfant al doble del ritme de la resta del planeta. L'any passat va ser el més càlid mai registrat a Alaska. Això suposa amenaces per a les poblacions locals, algunes d'elles imminents", ha apuntat el mandatari. Obama, que ha fet de la lluita contra el canvi climàtic un dels principals cavalls de batalla del seu segon mandat, va explicar que una àrea tan gran com l'estat de Massachusetts ha cremat ja des de començament d'any a Alaska com a conseqüència de les altes temperatures i la sequera que castiga l'oest d'Amèrica del Nord.

"Això posa en risc no només les comunitats, sinó també els homes i dones que arrisquen les seves vides lluitant contra el foc", ha apuntat el president, que ha posat d'exemple els tres bombers recentment morts quan intentaven sufocar un incendi a l'estat de Washington (EUA). El president nord-americà ha recordat que el canvi climàtic ja està afectant l'agricultura, els recursos hídrics i la salut humana, ja que es tracta d'una cosa que impacta "a tota la resta", des de l'economia fins a la seguretat, i que "ja està canviant la manera en què viuen els ciutadans d'Alaska ".

" El clima està canviant més ràpid que la nostra lluita per aturar-ho. Això ha de canviar. No estem actuant amb prou rapidesa. La bona notícia és que tenim els mitjans per evitar danys irreparables", ha sentenciat.

Obama ha destacat que l'any passat, per primera vegada en la història, l'economia global va créixer i el nivell d'emissions de carboni es va mantenir, encara que ha assegurat que "hem de ser més ràpids" i que actualment "no ho som prou", sempre incloent en les seves crítiques tant EUA com la resta de països. "Sempre hi ha hagut arguments per oposar-se a això: que si afectarà l'economia, que si no volem que es canviï el nostre estil de vida... Però la paradoxa és que poques coses canviaran tant la nostra vida com el canvi climàtic", ha valorat el president.

La importància de la conferència de París

Obama ha fixat la conferència sobre canvi climàtic de l'ONU que se celebrarà a finals d'aquest any a París com el moment perquè el món aconsegueixi un acord per protegir "el que encara tenim de planeta", encara que ha reconegut que " no serà fàcil" i que "tots haurem de passar per transicions difícils".

"Si les tendències actuals segueixen, no hi haurà una sola nació al món que no es vegi afectada. La gent patirà. Més sequera, més inundacions, augment del nivell dels mars, més migracions, més refugiats, més escassetat, més conflictes. Tenim la capacitat, si comencem ara, d'evitar-ho", ha reblat Obama.