Publicitat
Publicitat

Al-Qaida

Una operació de 40 minuts per acabar amb el terrorista més buscat del món

La cadena ABC mostra en exclusiva les imatges de l'amagatall del líder d'Al-Qaida: una casa en una zona residencial a 50 quilòmetres de la capital del Pakistan que ha quedat destrossada després de l'atac

Tot va començar fa vuit mesos quan va arribar una filtració a la CIA -sortida dels interrogatoris de Guantánamo- sobre on era el possible amagatall d'Ossama bin Laden. La persecució ha acabat aquesta matinada amb l'operació militar que ha matat el líder d'Al-Qaida.

Contràriament al que molts pensaven, Bin Laden no s'amagava en una cova remota, sinó a Abbottabad, una ciutat de 90.000 habitants, a poc més de 60 quilòmetres al nord de la capital, Islamabad. Segons ha fet públic la cadena ABC News, que ha pogut accedir al lloc on s'amagava, es tractava d'una casa gran que ha quedat destrossada per l'atac. Les imatges que han emès mostren un espectacle força desolador amb habitacions amb els mobles per terra i taques de sang per tot arreu.

Missatgers de confiança

Seguint la pista d'un dels missatgers de confiança del líder d'Al-Qaida, la CIA va arribar a una gran mansió, prop d'un centre de contraterrorisme nord-americà. La magnitud i les mesures de seguretat del complex van posar en alerta els serveis d'intel·ligència. Després de vuit mesos d'investigacions, les operacions van culminar ahir diumenge en un assalt amb helicòpters de l'exèrcit dels EUA, que va durar 40 minuts. 40 minuts que han canviat el món i poden canviar les relacions internacionals a partir d'ara.

El president Obama havia donat l'ordre d'atacar encara que Bin Laden no havia estat vist ni tan sols una vegada a la zona. "Vaig creure que teníem suficient informació dels serveis d'intel·ligència per entrar en acció", va dir ahir el president dels Estats Units al seu discurs televisat.

Segons funcionaris nord-americans, Bin Laden va morir ahir a la matinada d'un tret al cap, després d'haver intentat resistir a l'assalt. Un dels seus fills va morir amb ell. Segons apunten fonts oficials, detinguts de Guantánamo havien donat el pseudònim del correu als interrogadors dels EUA, assegurant que era un protegit de Khalid Shaikh Mohammed, l'autor intel·lectual confés dels atemptats de l'11-S.

Durant gairebé una dècada de caça a l'home, l'exèrcit nord-americà i les forces d'intel·ligència han perseguit el fantasma de Bin Laden al Pakistan i l'Afganistan, en llocs recòndits com les coves de les muntanyes de Tora Bora. 

Etiquetes

Més continguts de