món
Internacional 02/05/2011

Una gran oportunitat per a Obama

L'anunci de la mort de Bin Laden arriba en un moment en què la popularitat del president nord-americà havia tocat fons. La comesa podria assegurar-li la reelecció en els propers comicis presidencials del 2012

Redacció
2 min
Laden

BarcelonaLa popularitat de Barack Obama havia arribat al punt més baix del seu mandat les darreres setmanes, principalment a causa de l'elevat preu del petroli. Segons les últimes enquestes, l'índex de satisfacció dels nord-americans amb el seu president havia tocat fons i, fins i tot, s'havia posat en qüestió la legitimitat de la seva presidència. L'anunci de la mort de Bin Laden s'ha rebut com una gran comesa del president i podria assegurar-li la reelecció en els comicis presidencials de 2012.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama anunciava aquesta matinada la mort del líder d'Al-Qaida com un triomf “dels militars i de les forces d'intel·ligència dels EUA”, però els analistes ho qualifiquen també com una fita del president, un novell en política exterior quan va accedir a la presidència dels EUA i que ara podrà reclamar una victòria de seguretat nacional que el fa passar per davant del seu predecessor al poder, George Bush.

Segons publica The Gazzete, l'analista Andrew Kohut, director de l'organització no partidista Pew Research Center, ha dit que la mort de Bin Laden “suposarà un gran impuls per a Obama, com ho hauria sigut per a qualsevol altre president”. Kohut ha afegit que “és la victòria més simbòlica que hauria pogut tenir”, encara que no suposi la fi de la guerra contra el terrorisme.

La repercussió de la mort de Bin Laden sobre la popularitat del president dels EUA no es podrà analitzar amb fiabilitat fins passats uns dies de l'anunci, malgrat que els partidaris d'Obama esperen que sigui un punt d'inflexió en el seu mandat. No obstant això, la història propera demostra que no sempre l'anunci de notícies esperades suposa un èxit assegurat. La victòria a la guerra del Golf Pèrsic de la dècada dels 90 o la derrota de Saddam Hussein el 2003 van demostrar no tenir un impacte a llarg termini.

Els analistes creuen que la combinació entre l'ofensiva militar que Obama va ordenar a l'Afganistan, el lideratge de l'atac militar a Líbia i ara l'exitosa operació per abatre Bin Laden poden ser tres arguments amb força per guanyar el candidat republicà que es presenti en les properes eleccions a la presidència. Segons Bill Galston, exassessor de Bill Clinton durant la seva presidència a la Casa Blanca, la comesa pot ser que “generi una nova avaluació d'Obama com a aparell de política exterior, que no havia rebut fins ara, precisament, una pluja d'elogis”.

No obstant això, en termes purament polítics, els analistes creuen que l'impacte de la notícia és probable que no sigui tan durador com els demòcrates voldrien, ja que el seu principal objectiu és que la repuntada de popularitat s'allargui fins a les properes eleccions del 2012. Els experts en política destaquen que, malgrat la importància de l'anunci de la mort de Bin Laden, aquesta notícia no està directament relacionada amb la principal prioritat dels ciutadans nord-americans, que continua sent l'economia nacional i l'escassetat de llocs de treball arreu del país.

stats