Internacional 06/09/2013

Obama evita pronunciar-se sobre si atacarà Síria sense el suport del Congrés

El president nord-americà diu que està disposat a escoltar "totes les idees" sobre la situació a Damasc i critica els països que estan en contra de la intervenció per no aportar propostes

Agències
2 min
Els participants a la cimera

BarcelonaEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha rebutjat aquest divendres especular sobre si atacarà Síria sense el suport del Congrés. Obama ha buscat suport internacional durant la cimera del G-20 per atacar Damasc, encara que de moment no ho ha aconseguit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No m'embolicaré a fer un joc de paraules ara sobre si atacaré o no sense el Congrés", ha respost Obama a una pregunta dels periodistes.

El president nord-americà ha dit que està disposat a "escoltar totes les idees" sobre el cas sirià, però ha lamentat la falta de propostes per part d'altres països.

Justifica la seva decisió de portar-ho al Congrés

Obama ha justificat la seva decisió de portar la proposta al Congrés perquè l'ús d'armes químiques contra civils per part del règim d'Al-Assad "no ha afectat directament els Estats Units".

"La meva preferència seria actuar internacionalment d'una manera seriosa. No estic impacient per atacar militarment. [...] Sé que he sigut criticat els darrers anys per no atacar", ha afegit Obama en roda de premsa després de la cimera.

Obama ha reconegut que no serà fàcil obtenir llum verda per part del Congrés per atacar Síria. "Espero que ens ho aprovin. Serà dur i no m'he fet il·lusions des que vaig decidir presentar la proposta. Però crec que és el camí correcte. Crec que és el millor per a la nostra democràcia. És millor que hi anem plegats", ha afegit el president nord-americà.

Hollande diu ara que espera l'informe de l'ONU

Tot i que fa uns dies el president francès va anunciar que intervendria a Síria al costat dels Estats Units, aquest divendres ha manifestat que esperaran l'informe de l'ONU, que es preveu imminent. "Esperarem l'informe de l'ONU i esperarem el Congrés dels Estats Units", ha dit Hollande.

El president francès també ha afegit que caldria fer una coalició "més àmplia" dels països que estan en contra que un règim utilitzi armes químiques contra els civils.

Putin es manté

Per la seva banda, el president rus, Vladímir Putin, ha dit que la majoria dels països de la cimera estaven en contra d'una intervenció militar a Síria, i que la cimera ha acabat sense acord sobre aquest tema. Putin ha insistit que una acció militar contra Damasc seria "contraproduent" i "desestabilitzaria" el Pròxim Orient.

stats