Obama vol tancar Guantánamo i la resta d'anuncis a la roda de premsa de finals d'any

El president dels EUA fa balanç del 2015 i anuncia que vol reduir per sota del centenar el nombre de presos a Guantánamo

El president dels EUA, Barack Obama, ha comparegut divendres davant la premsa a la Casa Blanca per fer balanç de l'any 2015 abans d'emprendre el camí a Hawai, on passarà les vacances de Nadal al costat de la seva família.

Entre els anuncis que ha fet, s'ha referit a la presó de Guantánamo, la cursa presidencial per rellevar-lo a la Casa Blanca i l'amenaça del terrorisme islamista.

Reduir el nombre de presos a Guantánamo

La idea d'Obama és que el 2016 en quedin menys d'un centenar

Obama, ha anunciat que la població reclusa de la presó de Guantánamo (la base naval dels EUA a Cuba) se situarà per sota del centenar aquest 2016 i ha confiat que el Congrés permetrà reubicar la cinquantena de presos que no es pot alliberar, donada la seva perillositat, o està pendent de judici. "És el major desafiament ara mateix", ha dit Obama que ha assegurat que el tancament de Guantánamo, la presó creada el 2002 per George W. Bush és el "més sensat" ja que la instal·lació és "el major pol d'atracció de reclutament jihadista".

Retirar Assad del poder a Síria

Mantenir-lo seria encara més arriscat per als EUA

El president dels EUA ha reiterat el seu convenciment que el president de Síria, Baixar al-Assad, ha de deixar el càrrec perquè cessi la guerra civil al país i ha assegurat que mantenir-lo en el poder convertiria als Estats Units encara més en un objectiu del terrorisme jihadista. "No dir res davant un líder autoritari que mata els seus propis ciutadans és contrari al que som i als nostres interessos. Això ens faria encara més un objectiu", ha afirmat Obama.

Retrets als republicans pel canvi climàtic

Diu que són els únics que no veuen l'amenaça de l'escalfament del planeta

Obama ha acusat el Partit Republicà de ser l'"únic" al món desenvolupat que segueix negant l'existència del canvi climàtic quan ha defensat l'històric acord per combatre l'escalfament del planeta a París. El president dels EUA ha augurat per al 2016 molt de "soroll" dels republicans per mirar de bloquejar aquest acord. I sobre la cursa presidencial, més concretament, ha assegurat que farà tot el que estigui a les seves mans per aconseguir una victòria demòcrata a les urnes.

El difícil equilibri entre seguretat i privacitat

Preservar l'esfera personal per sobre de tot

El president dels EUA ha apel·lat a buscar l'" equilibri" entre la seguretat i la privacitat en la lluita antiterrorista i ha assegurat que cap govern ha de tenir la capacitat de rastrejar missatges personals a internet per evitar un atac. Per Obama, és "molt difícil" detectar els "llops solitaris" com els atacants de San Bernardino (Califòrnia).

Més continguts de