Internacional 28/06/2012

Les claus de la polèmica sobre la reforma sanitària

La decisió del Tribunal Suprem dels EUA tindrà una influència directa en el futur electoral de Barak Obama, però també en la cobertura sanitària dels 32 milions de nord-americans que no tenen assegurança mèdica

Ara
1 min

BarcelonaAquests són tres punts clau de la reforma sanitària de Barak Obama, que ha dividit la societat nordamericana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Enfrontament polític i social

La reforma provoca una profunda divisió entre la població que és fruit de dues filosofies polítiques representades pels dos grans partits del país. Els republicans creuen que la superació i el creixement individual porten a l'èxit, defensen el lliure mercat i desconfien de la intervenció estatal. En canvi, els demòcrates consideren que l'estat ha de reduir els desequilibris socials, distribuir millor la riquesa i garantir la igualtat d'oportunitats. Aquestes diferències ideològiques i un sistema polític que defensa l''statu quo' frenen la reforma, fins i tot un cop aprovada per majoria al Congrés.

La força del sector privat

La llei sanitària d'Obama no és una reforma a l'europea del sistema sanitari, com els seus detractors asseguren. El sector privat continua sent l'únic amb capacitat de prestar atenció sanitària. La gran diferència del nou pla és que obligarà tots els ciutadans a contractar una assegurança mèdica i s'oferiran ajudes públiques a qui no puguin pagar-s'ho.

La campanya electoral

Una clara derrota per a Obama que podria complicar-ne molt la reelecció. Tot i així, no significaria la seva fi. Els republicans es quedarien sense el seu principal argument contra el president i, d'altra banda, podria mobilitzar els votants demòcrates i més progressistes que consideren que la llei és vital per millorar el sistema sanitari del país. Des de la proposta, la reforma sanitària ha generat molta crispació política i divisió entre la població. Obama i el seu govern han estat incapaços d'explicar bé els beneficis del nou sistema i, per això, ha estat sempre impopular.

stats