MÓN
Internacional 15/04/2011

Obama salva 'in extremis' el pressupost de l'any vinent

El Congrés i el Senat dels EUA han donat llum verda a un pla que preveu retallar 40.000 milions de dòlars de despesa pública. L'aprovació evita el tancament de l'administració

Redacció
2 min
Obama salva el pressupost i evita el tancament de l'administració / EFE

WashingtonEl Congrés dels EUA ha enviat aquest divendres el pressupost federal per a la resta de l'any fiscal al president, Barack Obama. L'aprovació in extremis dels comptes públics a la Cambra de Representants i al Senat evita el tancament de l'administració, que ha planat com una amenaça sobre el sector públic nord-americà les últimes setmanes. El text preveu una retallada de la despesa pública de gairebé 40.000 milions de dòlars.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els representants al Congrés i al Senat semblen haver fet cas de les advertències que Obama va llançar la setmana passada, quan es va prorrogar la resolució provisional per finançar les operacions del govern, que vencia demà. La mesura, fruit d'intenses negociacions, s'ha aprovat amb 260 vots a favor i 167 en contra a la cambra baixa, mentre que al Senat, els vots a favor han estat 81 i els contraris, 19. Amb aquest ampli marge, els congressistes i els senadors han donat llum verda a la legislació que conté el pressupost per a totes les agències federals fins al pròxim 30 de setembre. 



La Casa Blanca ha aplaudit la votació i ha assenyalat que l'acord entre demòcrates i republicans redueix significativament la despesa pública, "inverteix en el nostre futur" i beneficiarà l'empresariat, les famílies, "centenars de milers" de treballadors federals i el personal militar. La mesura no és perfecta però frena l'hemorràgia fiscal i "ens condueix per la via correcta", ha dit, per la seva banda, el president de la cambra baixa, el republicà John Boehner.

El pressupost, que s'hauria d'haver aprovat l'octubre passat, abans del començament de l'any fiscal, preveu una retallada de 38.500 milions de dòlars per a una àmplia gamma de programes dels departaments de Treball, Salut i Educació, i suprimeix fons per a l'Agència de Protecció Ambiental (EPA) i per als departaments de policia locals i estatals, entre d'altres agències. Sobre la proposta inicial que Obama va presentar al febrer, la retallada és encara més dura: 78.500 milions de dòlars menys que els sol·licitats pel president.

stats