Publicitat
Publicitat

Obren els col·legis electorals dels primers comicis lliures de Tunísia

Més de set milions de tunisians ja poden votar, aquest diumenge, en les primeres eleccions lliures eleccions del país que va desencadenar la Primavera Àrab

Els col·legis electorals per a l'elecció de l'Assemblea Nacional Constituent de Tunísia, els primers comicis lliures en la història del país que va iniciar la "Primavera Àrab", han obert les seves portes aquest matí a tot el territori nacional.

L'obertura s'ha dut a terme sense incidències, a les 07.00 hores locals, segons han informat les autoritats.

Més de 7.000.000 milions de tunisians estan cridats a les urnes en aquestes primeres eleccions després de la caiguda del règim del president Zin l'Abidin Ben Ali, a l'Aràbia Saudita des del 14 de gener.

Amb aquests comicis, es triarà la nova Assemblea Nacional Constituent (ANC), la principal missió és redactar una segona Carta Magna i organitzar la nova fase de la transició política tunisiana amb la convocatòria de futures eleccions presidencials, legislatives i municipals.

L'ANC estarà formada per 217 escons, dels quals 18 es reserven als representants dels tunisians que viuen a l'exterior.

Gairebé un centenar de partits històrics o de recent legalització participen, amb més de 11.000 candidats representants de totes les tendències polítiques en 1521 llistes de les quals almenys un 45% són independents, 825 de partits i 34 de coalicions.

Totes les llistes respecten la paritat de gènere en alternança entre homes i dones, que encapçalen el 6% de les llistes.

Almenys 7500 observadors independents entre nacionals i estrangers es reparteixen per la geografia tunisiana, que compta amb una trentena de circumscripcions electorals en les 24 regions del país.

Per primera vegada, unes eleccions es desenvolupen sense la participació del ministeri de l'Interior a nivell organitzatiu, mentre que 20.000 policies conjuntament amb 22.000 membres de les Forces Armades garantiran la seguretat de la contesa, en patrulles mòbils, així com del transport de les urnes i els documents amb els resultats generals del sufragi.

Els resultats finals es coneixeran aquesta nit o el matí de dilluns per part de la Instància Superior Independent per les Eleccions.

Més continguts de