Internacional 06/09/2013

Onze països, entre ells Espanya, demanen una resposta internacional a Síria

El comunicat, firmat pels Estats Units i el Regne Unit, demana que les Nacions Unides avancin l'informe sobre l'ús d'armes químiques

Efe
2 min

WashingtonOnze països que han assistit al G-20, entre ells Espanya, han demanat aquest divendres una "forta resposta internacional" després de l'ús d'armes químiques a Síria, segons un comunicat difós per la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A part de Madrid, el comunicat l'han signat els governs dels Estats Units, el Regne Unit, França, Austràlia, el Canadà, Itàlia, el Japó, Corea del Sud, l'Aràbia Saudita i Turquia.

Els onze estats han demanat a la missió d'inspectors de les Nacions Unides que va recollir proves al lloc de l'atac que presenti els resultats "com més aviat millor" i insta el Consell de Seguretat a "actuar en conseqüència".

Demanen una resposta

"Demanem una forta resposta internacional a aquesta greu violació de les normes i de la consciència mundial, que enviï un clar missatge perquè aquest tipus d'atrocitats no es tornin a repetir", indica la nota emesa després de la cimera del G-20 a la ciutat russa de Sant Petersburg.

Els onze països qualifiquen l'atac amb armes químiques del passat 21 d'agost als afores de Damasc com "horrible" i afirmen que "l'evidència, clarament, apunta al govern sirià com a responsable", tot i que el govern de Baixar al-Assad ho nega i n'acusa el rebels.

Crítics amb el paper de l'ONU

Els onze països destaquen que han donat el seu suport a una "contundent resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides", però reconeixen que aquest organisme "es troba paralitzat des de fa dos anys i mig", els mateixos que porta ja el conflicte sirià.

"El món no pot esperar a fracassats processos sense final que només poden portar a un major patiment per a Síria i la inestabilitat regional", assenyalen els governs.

stats