Internacional 11/08/2019

L''Open Arms', en situació desesperada, demana evacuar tres immigrants greument malalts

El vaixell humanitari 'Viking Ocean' rescata 161 persones més i ja té 251 immigrants a bord

Mònica Bernabé
3 min
La calor i l'amuntegament fa que la situació dels immigrants sigui desesperada a bord de l''Open Arms'.

BarcelonaL'Open Arms', en situació desesperada perquè cap país europeu els ofereix port, ha sol·licitat desembarcar tres immigrants greument malalts, que ja no poden continuar més al vaixell. La calor és terrible i l'amuntegament, total. Els malalts són una dona amb un tumor cerebral, una altra que pateix pneumònia i un home que presenta símptomes de tenir tuberculosi pulmonar, segons ha detallat a l'ARA des del vaixell humanitari Anabel Montes, cap de missió a l''Open Arms'. Els immigrants són a bord des de fa deu dies.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, el també vaixell humanitari 'Ocean Viking', operat per les ONG Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée, ha salvat aquest diumenge 161 persones més en dos rescats, i ja té a bord un total de 251 immigrants. La situació també comença a ser complicada en aquesta embarcació, que té capacitat per a un màxim de 300 persones. L''Open Arms', en canvi, és molt més petit. Fa només 37 metres d'eslora, i en l'actualitat té a bord 160 immigrants, entre ells 32 menors, 27 dels quals no estan acompanyats per cap familiar o conegut.

Malta ha acceptat evacuar les dues dones que es troben greument malaltes. Ho farà en helicòpter. Per la seva banda, el govern italià ha informat que es farà càrrec de l'home amb tuberculosi pulmonar. Cap dels dos països, però, accepta cap immigrant més. La resta hauran de continuar a l''Open Arms'.

Atracar sense permís

Davant aquesta situació de desesperació, el director de Proactiva Open Arms, Oscar Camps, ha declarat aquest diumenge en una entrevista a RAC1 que es veuran obligats a entrar en un port sense permís, "per motius humanitaris i amb totes les traves administratives i judicials que això pot comportar". "No tenim por que ens detinguin. La por que tenim és que se'ns mori la gent que tenim a bord", ha afegit. L'ONG ha aclarit, però, que optarien per aquesta opció com a "últim recurs" i en una situació d'emergència extrema.

En l'actualitat el vaixell humanitari ja està en una situació d'emergència, agreujada pel fet que Malta va proposar aquest dissabte que l''Open Arms' desembarqués en el seu territori només 39 immigrants dels 160 que porta a bord: els que va rescatar dissabte a la matinada prop de les costes d'aquest país europeu i "seguint les instruccions de les autoritats malteses", segons ha explicat en un vídeo Montes.

"Dissabte va ser un dia molt complicat en la convivència del vaixell. Es va fer una reunió entre voluntaris i persones rescatades per posar ordre i per dir que tothom té el mateix dret [a ser desembarcat], tant els que porten deu dies a bord com els que en porten dos", ha explicat una portaveu de l'ONG. De fet, aquest dilluns el vaixell 'Astral', que també pertany a Proactiva Open Arms, es traslladarà fins al lloc on es troba l''Open Arms' perquè un grup de psicòlegs pugui atendre els immigrants. Així mateix, també hi portarà menjar.

De moment cap país ha ofert port ni a l''Open Arms' ni a l''Ocean Viking'. El govern espanyol manté un mutisme total. Amb tot, la ciutat de València s'ha ofert a rebre l'embarcació, i la comunitat d'Extremadura a col·laborar en l'acollida dels immigrants. Per la seva banda, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, s'ha limitat a dir que el vaixell hauria de portar les persones rescatades a un port segur més pròxim, o sigui a Itàlia. En aquests moments l''Open Arms' és a unes 29 milles (uns 46 quilòmetres) de Lampedusa, a gairebé tres hores de navegació.

Malta ja ha informat l''Open Arms' que rebutja que atraqui als seus ports. Per la seva banda, les autoritats italianes encara no li han donat una resposta formal: s'han limitat a enviar-li per e-mail l'anomenat 'decret de seguretat' aprovat pel govern, segons ha informat Montes. Aquest decret estableix penes de presó i multes de fins a un milió d'euros per a les embarcacions que entrin sense permís en aigües territorials italianes.

stats