Internacional 22/07/2011

Per què Oslo?

Les caricatures de Mahoma que els diaris noruecs van publicar en solidaritat amb el dibuixant danès amenaçat i la participació del país en la missió a Líbia situen el país escandinau en el punt de mira dels islamistes

Redacció
1 min
Algunes de les caricatures que van provocar les amenaces

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } La policia de Noruega ja ha confirmat que l'explosió d'avui al centre d'Oslo es tracta d'un atemptat terrorista. Després d'unes primeres hores sense cap pista, una web islamista ha publica un missatge que es presenta com una possible reivindicació. I les caricatures de Mahoma que pengen sobre els països escandinaus com una espasa de Dàmocles han tornat a sortir a escena.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Publicades el 30 de setembre de 2005 pel diari conservador danès Jyllands-Posten, les amenaces que van sorgir immediatament contra el dibuixant i contra el mitjà van fer que els diaris noruecs i suecs les reproduïssin dies després com a mostra de solidaritat. Això ja va costar un atemptat a Suècia fa uns mesos, i ara tot indica que la mateixa revenja li ha tocat a Noruega.

També s'ha de tenir en compte que a Noruega té un petit contingent a l'Afganistan i que participa en l'ofensiva militar de l'OTAN a Líbia. De fet, és un dels estats que l'imam Ayman al-Zawahri, líder d'Al-Qaida, va citar com a possibles objectius d'un atemptat terrorista.

El mes de juliol del 2010 tres homes noruecs van ser detinguts per la seva vinculació amb una organització terrorista a escala global, segons van informar llavors oficials de l'oficina antiterrorista dels Estats Units.

stats