Noruega
Internacional 26/07/2011

Noruega estudia jutjar l'assassí d'Oslo i l'illa d'Utoya per crims contra la humanitat

En aquest cas, la condemna podria arribar als 30 anys de presó. Breivik s'ha reconegut autor de la matanaça, que atribueix a una creuada contra la "invasió musulmana"

Afp
1 min
Mostres de dol pels morts en el doble atemptat de divendres / GETTY

OsloNoruega estudia jutjar l'autor confés del doble atemptat que divendres passat va matar 76 persones a Oslo i l'illa d'Utoya per crims contra la humanitat, una acusació que comportaria una pena de fins a 30 anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Anders Behring Breivik, de 32 anys, va reconèixer ahir davant del jutge que era el responsable dels dos atacs, però va refusar declarar-se culpable, perquè emmarca la seva acció en una creuada per "salvar Noruega i l'Europa de l'Oest [...] d'una invasió musulmana".

Segons ha declarat avui el fiscal noruec Christian Hatlo al diari noruec Aftensposten, la policia mira ara d'invocar una disposició introduïda el 2008 al Codi Penal que s'aplica als crims contra la humanitat, que es castiguen amb 30 anys de presó.

Fins ara, les autoritats invocaven només el paràgraf 147 del Codi Penal, que fa referència als actes de terrorisme que "desestabilitzen greument les funcions essencials de la societat" i tenen la intenció de "sembrar la por entre la població", i que són penats amb fins a 21 anys de presó.

En la seva primera compareixença judicial, ahir, Breivik va parlar de l'existència de "dues cèl·lules més" que haurien col·laborat d'alguna manera amb ell, un extrem que hauran de mirar d'escatir els investigadors.

El jutge Kim Heger va decretar ahir presó provisional d'un mínim de vuit setmanes per al detingut, quatre de les quals sense visites ni correu.

stats