Internacional 22/02/2011

Israel està "encantat" amb les revolucions al món àrab i creu que són "una oportunitat" per al diàleg

El president israelià, de visita a Madrid, fa una crida per aprofitar el moment actual per buscar una "pau duradora" al Pròxim Orient

Joan Rusiñol
1 min

MadridShimon Peres, el president d'Israel, ha assegurat al Congrés dels Diputats que el seu país està "encantat de ser testimoni" de les revolucions prodemocràtiques que s'estan escampant pel món àrab. Segons ha dit, la "tempesta és també una oportunitat" per reprendre de forma immediata les negociacions amb els palestins i provar de buscar una "pau duradora" amb els veïns de la zona, com Síria i Líban.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Peres ha assegurat que ha arribat el moment de parlar obertament de la necessitat d'una solució que passi per la creació de "dos estats democràtics, basats en la tecnologia, que representin el nou model del Pròxim Orient". I és que el president hebreu ha posat molt d'èmfasi en la capacitat de la tecnologia per millorar les condicions de vida dels ciutadans i empènyer-los cap a societats democràtiques. Ha posat d'exemple les convulsions al món àrab, uns moviments encapçalats pels joves, "espontanis i que no hem estat capaços de preveure", ha dit. Per Peres, "internet, Twitter, Facebook han obert uns ulls grans" que serà difícil que "es tanquin". "La terra té límits, la ciència no", ha dit, per subratllar la importància de consolidar el desenvolupament econòmic de la zona com a garantia de la pau.

Aquest missatge –la necessitat d'apostar per la consolidació econòmica– també l'ha dirigit a Gaza: "La pau i la llibertat estan en mans dels ciutadans de Gaza, no volem tornar a entrar a la franja", ha assegurat.

El president israelià ha agraït la posició de fermesa espanyola davant l'Iran, de qui ha reiterat que és una amenaça "mundial", i ha fet una crida a Síria perquè no segueixi els dictats del règim iranià.

stats