Internacional 10/07/2011

EUA retira part de l'ajuda militar al Pakistan

La mesura agreuja l'escalada de tensió entre ambdós països des de la mort de Bin Laden en territori pakistanès en mans de forces nord-americanes

Agències
2 min

Washington p { margin-bottom: 0.21cm; } El govern dels Estats Units ha anunciat que suspendrà 800 milions de dòlars en ajuda militar al Pakistan, una decisió que agreuja l'escalada de tensió amb Islamabad des que Osama Bin Laden, líder d'Al-Qaida, va ser localitzat al país i abatut per les tropes nord-americanes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap de gabinet de la Casa Blanca, William Daley, ha confirmat aquest diumenge la notícia que avançava el mateix dia el diari The New York Times. En una entrevista al programa "This Week" de la cadena ABC, Daley ha dit que el Pakistan “ha estat un important aliat” en la lluita contra el terrorisme i que el país “ha estat víctima d'enormes atacs”, però que “ara mateix ha pres alguns passos” que ha portat al govern dels Estats Units a paralitzar part de l'ajuda que estava donant al seu exèrcit.

La quantitat suspesa correspon aproximadament a un terç de l'ajuda militar nord-americana al país asiàtic, que rep al voltant de 2.000 milions de dòlars l'any de Washington.

La mesura respon a les pressions del Congrés, especialment les que arriben des de les files republicanes, per retallar la col·laboració militar amb el govern pakistanès com a conseqüència d'algunes mesures anunciades per Islamabad, com la retirada de 200 militars nord-americans que treballaven com a assessors al Pakistan.

La situació es va complicar encara més a mitjans de juny, quan Islamabad va detenir diversos informants locals que havien col·laborat amb la CIA per trobar el parador de Bin Laden, que va morir en l'assalt a la casa en què vivia el maig passat.

Les retallades inclouen 300 milions de dòlars que estaven destinats a compensar el Pakistan pel desplegament de més de 100.000 soldats a la frontera amb Afganistan, i altres centenars de milers de dòlars en ajuda a formació i equips militars, segons explica The New York Times, que cita com a fonts alts funcionaris del Congrés i el Pentàgon.

stats