PSICOSI PELS TIROTEJOS

Pànic al supermercat per un fals terrorista

Un jove es passeja armat per comprovar el seu dret a portar armes als Estats Units

Dmitriy Andreychenko, de 20 anys, es va presentar dijous en uns grans magatzems Walmart a l’estat nord-americà de Missouri, protegit amb una armilla antibales i armat amb un rifle, mentre es filmava a ell mateix amb un telèfon mòbil. Per un instant, tothom va pensar que el malson de la localitat texana d’El Paso o el de la de Dayton, a Ohio, es repetia. Fa només vuit dies, un noi de 21 anys va obrir foc amb un rifle de forma indiscriminada en uns grans magatzems Walmart a El Paso i va matar 22 persones. L’endemà, a Ohio, un altre jove, en aquest cas de 24 anys, va assassinar nou persones. També portava un rifle i una armilla antibales.

El jove de Missouri, però, va assegurar que ell no pretenia matar ningú. Només volia comprovar, va dir, si el seu dret de poder portar armes en públic continuava vigent després de les dues matances del passat cap de setmana. El noi va ser detingut per la policia. La fiscalia l’acusa d’amenaça terrorista, i podria ser condemnat a fins a quatre anys de presó i a una multa de 10.000 dòlars (uns 8.900 euros). El rifle que portava estava carregat. La informació es va donar a conèixer ahir.

“Volia saber si aquest Walmart respecta la Segona Esmena”, va dir el noi en el moment de ser arrestat, en referència a l’esmena de la Constitució dels Estats Units que protegeix el dret dels nord-americans a tenir i portar armes. “Això és Missouri. Entenc que si estigués en un altre lloc com Nova York o Califòrnia, la gent s’espantaria”, va afegir el jove, sense entendre que el detinguessin. Perquè, efectivament, a Missouri els ciutadans poden portar armes, a diferència d’altres estats nord-americans. ¿Però calia fer-ho en una botiga Walmart i tan sols uns dies després de dos tirotejos fatals?

La dona del jove li va dir que no era “una idea massa intel·ligent” que es presentés armat als grans magatzems, segons va informar la policia a través d’un comunicat. Ell en va fer cas omís. Així mateix, la germana del detingut va declarar que el noi li havia proposat filmar-lo mentre entrava amb el fusell a la botiga per fer un “experiment social”, en paraules del mateix jove. La germana s’hi va negar i també li va insistir que “no seria una bona idea”.

El jove va argumentar a la policia que la seva intenció era només comprar uns quants queviures i comprovar si algú intentava detenir-lo per portar una arma, com finalment va ocórrer. Perquè si una cosa va aconseguir el noi, va ser generar pànic: el responsable del grans magatzems va activar l’alarma de foc perquè tots els clients evacuessin la botiga immediatament.

El fiscal Dan Patterson ha aclarit que els ciutadans de Missouri poden portar armes, però “aquest dret no permet que una persona actuï de manera temerària i criminal i posi en perill altres ciutadans”.