El papa Francesc declina la invitació de trobar-se amb el Dalai Lama

El pontífex temia que l'encontre perjudiqués les relacions del Vaticà amb la Xina

El papa Francesc no es reunirà amb el líder tibetà Dalai Lama a Roma. El pontífex ha denegat la petició del líder tibetà de trobar-se durant la seva visita a Roma perquè podria perjudicar encara més les relacions del papat amb la Xina, ha afirmat un portaveu del Vaticà.

El portaveu del Vaticà ha concretat que la decisió "no ha estat presa per por sinó per tal d'evitar qualsevol mena de sofriment cap a aquells que ja han patit", en referència als catòlics xinesos que són lleials al Papa.

L'Església Catòlica a la Xina està dividida en dues comunitats: una Església oficial coneguda com a Associació Patriòtica, que respon al Partit Comunista xinès, i una Església no reconeguda que respon al Papa de Roma.

El Vaticà, que no té relacions diplomàtiques formals amb Pequín des que el Partit Comunista va agafar el poder al 1949, ha intentat diverses vegades millorar les seves relacions amb la Xina. En una visita a Corea del Sud a l'agost, el papa Francesc va urgir la Xina a obrir un diàleg formal que beneficiaria les dues parts. Els xinesos van permetre l'avió papal creuar l'espai aeri xinès per primer cop en molts anys, el qual és vist com un senyal d'apropament.

Dues Santedats

El Dalai Lama era a Roma per reunir-se amb les guardonats amb el premi Nobel de la Pau d'aquest any, i tenia intenció d'aprofitar la visita per trobar-se amb el Papa. Un dels portaveus de Dalai Lama ha escrit en un correu electrònic: "La resposta de la Seva Santedat [en referència al Dalai Lama] ha estat de decepció per no poder trobar-se amb la Seva Santedat el Papa, però no vol causar cap inconveniència".

La darrera trobada entre un Papa i el Dalai Lama, que va haver d'exiliar-se a la Índia després d'un aixecament fracassat del Tíbet contra el govern xinès al 1959, es va produir amb Benet XVI l'any 2006.