MÓN

El Papa nomena una víctima i un capellà argentí per a la comissió sobre pederàstia

Prepararan els estatuts de la comissió que en definiran les competències i les funcions. Posteriorment es nomenaran altres membres perquè s'integrin en aquest organisme

El papa Francesc ha nomenat aquest dissabte vuit membres de la comissió que va instituir per a la tutela dels menors. Entre aquests membres destaquen el sacerdot i teòleg argentí Humberto Miguel Yáñez Molina i la irlandesa Marie Collins, víctima d'abusos sexuals per part d'un religiós. La resta de membres són la francesa Catherine Bonnet, la psiquiatra britànica Sheila Hollins, el professor de dret canònic italià Claudio Papale, el sacerdot i teòleg alemany Hans Zollner i la polonesa Hanna Suchocka, ex primera ministre del país i coneguda pels seus nombrosos assajos sobre drets humans. També en forma part el cardenal Seán Patrick O'Malley, arquebisbe de Boston, conegut per la seva lluita contra aquesta xacra a l'Església.

A la nota de l'oficina de premsa del Vaticà que informa de la decisió del Papa es llegeix que l'objectiu d'aquestes persones serà preparar els estatuts de la comissió que definiran les competències i les funcions i que posteriorment es nomenaran altres membres perquè s'integrin en aquest organisme.

Església i defensa dels menors

El portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ha recordat que el papa Francesc va decidir crear aquesta comissió per deixar clar que "l'Església ha de tenir entre les seves prioritats més altes la de la protecció dels menors" i que els noms indicats "són altament qualificats i coneguts pel seu compromís en aquest tema".

La comissió, ha afegit Lombardi, ha d'adoptar mesures per promoure de diverses maneres la protecció dels menors, incloent-hi l'educació per prevenir, ocupar-se dels procediments penals contra els abusos als menors, dels deures i responsabilitats canòniques. "D'aquesta manera, aquesta comissió contribuirà a la missió del Sant Pare de respondre a la sagrada responsabilitat d'assegurar la seguretat de la joventut", ha afegit el portaveu vaticà.

La idea de la creació d'aquest òrgan que abanderarà la lluita contra la pederàstia va sorgir en una de les reunions de l'anomenat 'G-8 Vaticà', el consell format per vuit cardenals i que va crear Francesc perquè l'ajudessin a reformar la cúria.

El testimoni dels abusos

Entre els membres nomenats pel Papa destaca la irlandesa Marie Collins, de 66 anys, que fa dos anys va portar a un simposi sobre pederàstia organitzat a la Universitat Gregoriana el testimoni dels abusos que va patir quan tenia 13 anys per part d'un sacerdot. Humberto Miguel Yáñez Molina és un jesuïta nascut a Mendoza, director del departament de teologia moral de la Universitat Gregoriana i amic del papa Francesc.