MEDI AMBIENT
Internacional 19/06/2015

El Papa demana una “conversió ecològica” per protegir la Terra

Francesc ataca el model econòmic basat només en el progrés

Sandra Buxaderas
3 min
El Papa demana una “conversió ecològica” per protegir la Terra

Roma“No tenim dret” a continuar acontentant-nos amb una “una ecologia superficial”, que ens “serveix per seguir amb els nostres estils de vida, de producció i de consum”, que suposen, tots sumats, “una catàstrofe” per al planeta. El que cal és una autèntica “revolució cultural”, una “conversió ecològica” que impliqui que la ciutadania es posi un jersei en lloc d’afanyar-se a obrir la calefacció, que s’oblidi tant com sigui possible del cotxe, que es deixi d’obsessionar per l’últim aparell tecnològic i per anar de compres i, a més, s’apunti a entitats socials que pressionin els polítics. Perquè ja se sap que “la política se sotmet a l’economia”, i els poders econòmics no tenen cap mirament pel desastre ecològic i social que estan causant a la Terra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Qui enarbora la bandera “contracultural” és el papa Francesc en la seva primera encíclica personal, publicada ahir, Laudato si’ ( Lloat sigueu ) -l’anterior, Lumen fidei, va ser iniciada per Benet XVI-. Aquesta encíclica, que s’inspira en títol i contingut en Francesc d’Assís, el sant del respecte per la Creació, propugna una “ecologia integral”, un model econòmic que tingui com a prioritat la lluita contra la pobresa i contra la degradació de la Terra.

L’encíclica, ja abans de néixer, ha estat ferotgement atacada pel Partit Republicà nord-americà, entre d’altres. I és que Francesc posa en entredit l’economia neoliberal i recorda que “la propietat privada no és intocable” sinó que ha d’estar subordinada “al bé comú”.

També lamenta “la salvació dels bancs a tota costa” i que l’última crisi financera no hagi provocat “una reacció” per canviar l’actual sistema econòmic, basat “en el mite” del “progrés”. El Papa pretén influir sobre la Conferència sobre el Canvi Climàtic convocada al desembre a París. “S’ha tornat urgent reduir dràsticament” les emissions reemplaçant el petroli per fonts d’energia renovable, diu. L’argentí recorda que les anteriors cimeres han fracassat, perquè no hi ha una autoritat mundial capaç d’imposar sancions als països que incompleixin els compromisos de reducció d’emissions.

Francesc, però, va més enllà de París, i per això està creant un terratrèmol polític. Els creients i no creients a qui s’adreça estan convidats a posar com a prioritat el medi ambient també en el moment de votar, perquè “tot està relacionat”, afirma. “El poder connectat amb les finances és qui més es resisteix a aquest esforç, per tant, ¿per a què serveix preservar avui un poder que serà recordat per la incapacitat d’intervenir quan era urgent i necessari fer-ho?”, es pregunta.

“Un veritable plantejament ecològic -prossegueix- ha d’integrar la justícia en les discussions sobre el medi ambient, per escoltar tant el clamor de la terra com el dels pobres”. Això no vol dir “tornar a l’època de les cavernes”, però sí que els països i ciutadans que més consumeixen acceptin un “decreixement”, afirma. “El creixement il·limitat és una mentida”, assegura.

Segons el Papa, els països “que més han contaminat” han d’ajudar els que encara estan en vies de desenvolupament. Perquè hi tenen “un deute ecològic”. I dins de cada país, cal que uns polítics “de visió àmplia” tinguin com a prioritat el dret a la feina o a un tros de terra per cultivar, i el respecte pel medi ambient.

El Papa, amb frases poètiques inspirades en Francesc d’Assís, també reclama protegir la diversitat. Assegura que qui actua amb “indiferència o crueltat cap a les altres criatures del món” també ho farà amb les persones. Però també critica qui defensa les balenes i, en canvi, “justifica que es traspassin tots els límits quan s’experimenta amb embrions humans vius”. Francesc conclou que només “l’educació” permetrà que s’abandonin hàbits arrelats de consum, i fa un prec: “A cada persona d’aquest món li demano que no oblidi aquella dignitat que ningú té dret a arrabassar-li”.

stats