GRÈCIA
Internacional 03/11/2011

Papandreu ofereix a l'oposició retirar la proposta de referèndum

El primer ministre grec posa com a condició que el major partit de l'oposició doni suport parlamentari al paquet de rescat de la UE. Considera que aquest pas demostrarà consens majoritari al país i substitueix la proposta de referèndum

Ara
2 min
Papandreu

BarcelonaEl primer ministre grec, Iorgos Papandreu, retirarà la proposta de referèndum un cop rebi el suport parlamentari del major partit de l'oposició al paquet de rescat de la UE. En un comunicat assegura que el procés sobre el rescat no "era una finalitat en si mateixa" i "celebra" la possibilitat d'un acord entre els dos partits majoritaris per legitimar les ajudes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons Papandreu, si tant el Pasok com el partit de centredreta Nova Democràcia donen suport al rescat, no és necessari un referèndum perquè ja s'obté prou consens. El primer ministre grec ha parlat aquest dijous per telèfon amb el cap de l'oposició, Antonis Samaras, per explicar-li la seva decisió de retirar el referèndum si obté el seu suport.

"El que està en joc en el referèndum no és l'euro, són les decisions del 26 i 27 d'octubre [quan es va celebrar la cimera de caps d'estat de la UE], però si no s'apliquen aquestes decisions, això suposaria deixar l'euro, i això és una cosa que hem d'entendre. La qüestió no és celebrar un referèndum o no, sinó salvaguardar la implementació de les decisions del 26 i 27 d'octubre", ha insistit Papandreu davant del Parlament grec. El primer ministre ha volgut deixar clar als diputats de l'oposició que si no arriben a un acord es juguen el seu lloc a la Unió Europea.

D'altra banda, el primer ministre grec no obre la porta a la dimissió i assegura que unes eleccions generals "suposarien un gran problema".

Papandreu es resisteix a dimitir

El futur polític del primer ministre grec penja d'un fil. Després que la BBC anunciés que presentarà la seva dimissió aquest dijous, un comunicat del president del país on desmenteix que tingui prevista una reunió amb el primer ministre posa en dubte la renúncia.

Reuters assegura que Papandreu no dimitirà. Un portaveu del govern grec també ha descartat aquest extrem a l'agència EFE. "No dimitirà", ha confirmat la font. "Papandreu es reunirà amb el seu grup parlamentari i veurà si té el seu suport (per seguir governant)", ha afegit el portaveu.

El Parlament votarà demà una moció de confiança del primer ministre, llavors se sabrà el futur polític que espera a Grècia.

Pla B: un govern provisional de coalició

Si cau Papandreu, s'especula amb la formació d'un govern provisional de coalició, amb l'exvicepresident del Banc Central Europeu (2002-2010), Lucas Papademos, al capdavant, explica la cadena britànica.

L'anunci d'un referèndum sobre el pla de rescat del país ha obert una crisi dins el govern grec i el seu partit, el Pasok, que amenaça de fer caure l'executiu. El govern grec està a punt del col·lapse després que diversos diputats de les files del partit governant hagin dit que no donaran suport a Papandreu en la moció de confiança que es durà a terme aquest divendres al Parlament. Molts d'aquests diputats que no li renovaran la confiança i s'oposen a sotmetre a referèndum el rescat de la UE al país hel·lè.

Bloqueig de l'oposició

Antonis Samaras, cap del principal partit de l'oposició, el conservador partit Nova Democràcia, ha reclamat la formació d'un govern interí amb el mandat exclusiu de convocar eleccions immediatamet i la ratificació de l'acord de rescat per part del Parlament actual.

stats