El Parlament de Hong Kong tancarà dues setmanes per l'assalt dels manifestants

L'edifici necessita aquest temps per recuperar-se dels "danys" ocasionats en la protesta de dilluns

Després de la tempesta, les conseqüències. El Parlament de Hong Kong, que dilluns va ser assaltat i ocupat per centenars de persones que protestaven contra la polèmica llei d'extradició a la seva entrada, ha confirmat aquest dimarts que haurà d'estar tancat durant dues setmanes pels "greus danys" causats a les seves instal·lacions pels manifestants. Així ho ha confirmat el president de la institució, Andrew Lang, que ha explicat que els parlamentaris ja no es tornaran a reunir fins després de l'estiu, ja que a mitjans de juliol conclou l'actual període de sessions.

"Molta gent de Hong Kong compartirà el sentiment que tinc jo. Estem tristos pel que va passar ahir a la nit. Per l'interès de la ciutat, espero que tots nosaltres puguem trobar el camí per tirar cap endavant de manera raonable", ha afegit Lang, després de visitar personalment l'estat de la seu del consell legislatiu.

Les imatges de dilluns encara són molt recents: després d'hores i hores de mobilitzacions a Hong Kong, en el marc de les celebracions oficials del 22è aniversari del traspàs de la sobirania de l’excolònia britànica a la Xina, els manifestants van aconseguir tombar la porta de l'edifici per accedir-hi.

Els manifestants de Hong Kong assalten el Parlament

Un cop a dins, els opositors, principalment joves, van reemplaçar la bandera de la República Popular de la Xina per l’Orquídia Negra, el símbol d’aquesta revolta, que va néixer contra la llei d’extradició impulsada per l’executiu hongkonguès que permetria que residents a l’excolònia britànica fossin detinguts i traslladats a la Xina per ser jutjats sota les seves lleis. També van enganxar pòsters satírics i crítics amb la cap de l’executiu hongkonguès, Carrie Lam, i van causar algunes destrosses materials.

De moment, ja es coneix la magnitud d'algunes d'aquestes destrosses. Tal com ha detallat el president parlamentari, el principal problema són els danys a la instal·lació elèctrica i el sistema contra incendis, la reparació dels quals portarà temps. Leung ha condemnat "les accions violentes" i ha assegurat que, de moment, no hi ha llocs alternatius perquè es puguin reunir els parlamentaris. 

Les restes de la protesta

Al llarg del matí d'aquest dimarts, els equips de neteja s'han afanyat per netejar les destrosses que també es van produir al voltant de la seu parlamentària i al Parc Tamar, al costat de l'edifici oficial. Bàsicament les restes eren paraigües, cascs, cartells, barricades, pedres, tanques o les barres de ferro que van utilitzar els manifestants per tombar les portes de vidre blindat de l'edifici. 

La llei d’extradició a la Xina inflama Hong Kong

A més, arreu de l'àrea també hi ha moltes pintades contràries a la cap de l'executiu de Hong Kong, Carrie Lam, que consideren que és la impulsora de la polèmica reforma, i contra la ingerència de Pequín. 

Diversos diputats oficialistes i de l'oposició han anat aquest dimarts al Parlament per comprovar en persona els efectes de l'episodi viscut ahir.