PREMIS SAKHÀROV
Internacional 14/12/2011

El Parlament Europeu premia cinc protagonistes anònims de la Primavera Àrab

El libi Ahmed Al Sanusi, que va estar 31 anys a les presons de Gaddafi, reclama "comprensió" davant l'ascens de l'islamisme polític

Efe
2 min

Estrasburg"L'avenç de les idees islàmiques al món àrab és una conseqüència normal de la frustració acumulada durant molts anys. Teniu una visió segons la qual l'Islam i els musulmans són extremistes. Però hi ha extremistes als parlaments d'arreu del món. Aquesta visió dels pobles i del snostres països ha de canviar. Demanem als nostres germans del món occidental que ens comprenguin", ha dit avui a Estrasburg, Almed Al Sanussi, un opositor a Gaddafi que ha estat premiat amb el premi Sakhàrov de la llibertat de Consciència del Parlament europeu, amb quatre protagonistes anònims més de la Primavera Àrab.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Parlament Europeu liura avui el premi Sàkharov a la llibertat de consciència a cinc activistes de la Primavera Àrab:

  • Asmaa Mahfuz (Egipte) una jove de 26 anys, representa la lluita egípcia a la plaça Tahrir: el seu vídeo a Facebook animant els joves a manifestar-se en el centre del Caire va rebre gran suport.
  • Ahmed al Sanusi (Líbia) de 77 anys està considerat el més antic dels "presos de consciència" després d'haver estat acusat de conspiració pel règim de Muammar al-Gaddafi i passat 31 anys a la presó.
  • Razan Zaituneh (Síria) és una periodista i advocada que lluita a Síria pels drets humans. No ha pogut viatjar a Estrasburg perquè treballa a la clandestinitat
  • Ali Farzat (Síria) conegut dibuixant satíric-polític que ha criticat durant anys en vinyetes de diaris de tot el món el règim de Baixar al-Assad. Fa uns mesos li van destrossar les mans en una pallissa
  • Mohamed Bouazizi (Tunísia), és el jove de la ciutat de Sidi Bouzid que es va immolar el 17 de desembre després que la policia li prengués la seva parada de venda ambulant i l'humiliés en públic. El seu gest va desfermar l'alçament popular que va derrocar el dictador Ben Ali i va obrir la porta a la Primavera Àrab.

El premi Sàkharov a la llibertat de consciència rep aquest nom en homenatge al físic i dissident polític soviètic Andrei Sàkharov. L'Eurocambra entrega el guardó cada any des de 1988 a persones o organitzacions que hagin contribuït de forma significativa a la lluita pels drets humans i la democràcia. L'any passat, el dissident cubà Guillermo Fariñas no va rebre el permís del règim de l'Havana per recollir el seu guardó.

stats