Internacional 01/07/2014

El Parlament iraquià, incapaç de triar els seus òrgans de govern

El Kurdistan es prepara per a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació

Efe
2 min
El membre de més edat de la cambra iraquiana, Mahdi al-Hafed, presideix la sessió constitutiva del parlament celebrada aquest dilluns a Bagdad. Ali Abbas / Efe

BagdadEl Parlament iraquià ha estat incapaç de triar avui a la seva sessió constitutiva els diferents òrgans de govern de la cambra, i ha obert una setmana de termini per convocar una nova sessió. El fracàs en l'elecció del president i vicepresidents del Parlament es deu a la falta de consens entre els diferents líders polítics iraquians.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant d'aquesta situació el diputat de més edat de la cambra, Mahdi al-Hafed, ha assumit provisionalment la presidència del Parlament iraquià, i s'ha obert un termini de set dies per tal que els parlamentaris arribin a un acord. Al llarg d'aquest període Mahdi al-Hafed es posarà en contacte amb ells per conèixer el resultat de les seves converses abans de convocar un nou ple per al proper 8 de juliol.

A l'inici de la seva sessió constitutiva, el Parlament iraquià comptava amb el quòrum legalment establert per nomenar els òrgans de govern de la cambra, 255 diputats sobre un total de 328, però després d'un recés de mitja hora de duració només s'han quedat 75 diputats, circumstància que ha obligat a suspendre el ple inaugural de la nova legislatura iraquiana.

El desacord en el nomenament dels òrgans de govern del Parlament iraquià es produeix enmig de la greu crisi política que amenaça la supervivència d'un país que es troba en perill de desintegració, com a conseqüència de l'enfrontament entre les seves comunitats nacionals (xiïtes, sunnites i kurds), exacerbat per l'ofensiva protagonitzada pels islamistes sunnites de l'Exèrcit Islàmic de l'Iraq i del Llevant (ISIL), que controlen el nord i l'oest del país, i amenacen la capital, Bagdad.

L'Iraq va celebrar l'abril passat eleccions legislatives, que es van traduir en la victòria del partit xiïta Estat de Dret, encapçalat pel primer ministre, Nuri al-Maliki, tot i que sense majoria absoluta. La constitució del Parlament iraquià és un requisit indispensable per procedir al nomenament del president de la República, que en un nou termini de 15 dies haurà d'encarregar la formació d'un nou govern a Nuri al-Maliki, per ser el líder del partit més votat. Els Estats Units pressionen Al-Maliki per tal que formi un govern d'unitat nacional representatiu de totes les comunitats del país com a via de sortida a la greu crisi que viu l'Iraq, però Al-Maliki s'hi nega, ja que vol mantenir el seu càrrec de primer ministre.

El Kurdistan iraquià vol celebrar un referèndum d'autodeterminació

El president del govern kurd iraquià, Massud Barzani, ha anunciat públicament aquest dimarts per primer cop les seves intencions de convocar un referèndum sobre la independència d'aquesta regió.

"D'ara endavant no amagarem que aquest és el nostre objectiu. L'Iraq es un país realment dividit. Hem de romandre en la tràgica situació que el país està vivint? No sóc jo qui decidirà sobre la independència. És la població. Celebrarem un referèndum en qüestió de mesos", ha dit Barzani en declaracions a la BBC.

Israel ha manifestat públicament el seu suport al naixement d'un nou estat kurd, circumstància davant la qual els Estats Units han expressat la seva oposició, ja que volen mantenir la integritat territorial de l'Iraq.

stats