PRÒXIM ORIENT

El Parlament israelià rebutja una llei per filmar els votants

El consell de ministres havia aprovat el projecte de llei amb l’argument que existeix un perill real de frau en les eleccions de la pròxima setmana

La Knesset (el Parlament israelià) va votar dilluns en contra de l’aprovació per la via d’urgència d’un projecte de llei impulsat pel primer ministre, Benjamin Netanyahu, per autoritzar que els interventors dels partits puguin filmar en vídeo els votants als col·legis electorals durant els comicis legislatius que se celebraran dimarts que ve. El consell de ministres havia aprovat el projecte de llei diumenge passat amb l’argument que existeix un perill real de frau en les eleccions de la pròxima setmana. “Tothom grava amb vídeo en qualsevol lloc. Per què no fer-ho també als col·legis electorals?”, va justificar Netanyahu.

Tant el fiscal general, Avichai Mandelblit, com el president del Comitè Electoral Central, el jutge del Tribunal Suprem Hanan Melcer, ja van expressar diumenge la seva oposició a la nova normativa perquè, van argumentar, viola la intimitat dels electors. De fet, a l’abril, quan també es van celebrar eleccions legislatives, alguns interventors del partit conservador de Netanyahu, el Likud, van filmar amb càmeres alguns col·legis electorals de poblacions àrabs, i curiosament en aquests municipis els partits àrabs van perdre una quarta part dels seus escons.

A la comissió legislativa del Parlament israelià es va registrar ahir un empat a dotze vots, cosa que va tancar la porta a la tramitació urgent de la llei. En conseqüència, no estarà en vigor en els comicis de la setmana vinent. El cap de la Llista Unificada de partits àrabs, Ayman Odeh, va advertir ahir, després de la votació, que “Netanyahu impulsa una batalla contra la comunitat àrab d’Israel i la democràcia”. Aquest diputat opina que el primer ministre està preparant el terreny per impugnar els comicis si els resultats no li són favorables, i per culpar la minoria àrab d’un possible frau electoral.