MÓN
Internacional 14/05/2011

El Pakistan redefinirà la relació amb els EUA

Després d'escoltar l'opinió dels serveis secrets del país, que han donat detalls de l'operació contra Bin Laden, el Parlament vol buscar responsabilitats

Agències
2 min
Molts pakistanesos donen suport a l'exèrcit, tot i les crítiques per no detectar l'operació / EFE

IslamabadDesprés d'escoltar les explicacions dels seus serveis secrets (ISI), el Parlament pakistanès ha condemnat l'operació dels EUA per matar Bin Laden en el seu territori i ha apostat per redefinir les relacions amb Washington. Les dues cambres pakistaneses han emès aquesta matinada una resolució després d'una maratoniana sessió a porta tancada, en què han rebut explicacions del cap de l'ISI, Ahmed Shuja Pasha, i la cúpula de l'Exèrcit sobre l'assassinat de Bin Laden. Al text, el Parlament demana a l'Executiu, encapçalat pel prooccidental partit de la família Bhutto, que "revisi" el seu contacte polític amb els Estats Units amb l'objectiu d'"assegurar que els interessos nacionals del Pakistan són totalment respectats". 

El text també demana a l'Executiu que nomeni una comissió independent per buscar responsabilitats i recomanar accions que evitin que es produeixi un succés similar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta és l'única referència propera a l'autocrítica en la resolució parlamentària, que condemna la "unilateral" operació nord-americana i la considera una "violació de la sobirania del Pakistan". El cap d'Al-Qaida va ser executat extrajudicialment per les forces especials dels Estats Units en una operació secreta contra la seva finca de la ciutat del nord pakistanesa d'Abbottabad, propera a Islamabad. La resolució demana ara un cessament immediat dels atacs d'avions espia dels EUA a les regions tribals del Pakistan i proposa al govern que, si no s'aturen, consideri mesures com deixar de permetre el trànsit de subministraments per a les forces de l'OTAN desplegades a l'Afganistan.



L'exèrcit, al punt de mira

Tant l'exèrcit del Pakistan com els serveis d'intel·ligència estan en la diana de les crítiques per no adonar-se de la violació del seu espai aeri per part dels helicòpters nord-americans i per no haver detectat la presència de Bin Laden en una finca propera a una acadèmia militar a tres hores amb cotxe d'Islamabad. El parti governant és prudent amb el poder militar, però el principal partit de l'oposició, la Lliga Musulmana, ha aixecat la veu per reclamar una investigació judicial independent del succés en lloc d'una encapçalada pels militars, tal com s'ha promès. Amb l'Exèrcit al centre de totes les suspicàcies, els partits i la premsa reflexionen des del dia 2 sobre les implicacions del succés en les relacions entre el poder civil i el militar, que ha protagonitzat diversos cops d'Estat des de la independència del Pakistan, el 1947.

stats