Part de la societat xilena es rebel·la contra la visita de Jair Bolsonaro

El president del Brasil ha exigit que les dones vagin amb "vestit curt" al dinar oficial

La societat xilena s'ha rebel·lat contra la visita de Jair Bolsonaro, que ha arribat a Santiago aquest dijous a la nit per assistir a una cimera amb els presidents de Xile i Colòmbia i d'altres països sud-americans per tractar aspectes comercials. Abans d'arribar al país andí, el líder d'ultradreta ja havia creat polèmica: va exigir als assistents del dinar oficial on ha d'assistir que portin roba "fosca o uniforme". A les dones, en concret, els va demanar que portessin un "vestit curt". Arran d'aquestes declaracions, l'esquerra xilena s'ha negat a assistir a l'esdeveniment. 

"El govern xilè no només decideix rebre amb honor un president xenòfob i misogin, sinó que també ha demanat a les diputades que hi hem estat convidades que hi anem amb un «vestit curt»", ha tuitejat la diputada feminista Maite Orsini. 

Molts xilens han entrat a les xarxes socials per expressar el seu desacord amb la benvinguda que el seu país vol oferir a Bolsonaro. En aquest sentit, han llaçat l'etiqueta #BolsonaroPersonaNonGrata a Twitter, per demanar que el seu país condemni l'actitud del president brasiler. 

El diputat federal Tomas Hirsch va tuitejar: "Evidentment no participaré en un dinar amb un populista, feixista, violent i perillós com Bolsonaro". 

Bolsonaro va arribar a Santiago, la capital xilena, dijous a la nit i participarà en reunions sobre iniciatives comercials regionals amb el president xilè, Sebastián Piñera, i el president colombià, Iván Duque. Els dos presidents volen que el Brasil s'uneixi a l'acord Prosur, que promou la integració econòmica de la regió fugint de les diferències ideològiques. 

"Serà interessant veure fins a quin punt Bolsonaro demostra que es considera el líder de la regió.  Aquest seria el moment de mostrar-ho”, ha dit Oliver Stuenkel, professor de relacions internacionals de la Universitat Getulio Vargas de São Paulo, a 'The Guardian'.  "El futur de l'Amèrica del Sud es debatrà en aquesta reunió", assegura.

Més continguts de