Internacional 01/02/2011

La vídua de Pau Casals insta el govern espanyol a recuperar l'himne que el mestre va fer per a l'ONU

Nacions Unides no té un himne oficial, o això és el que l'organització puntualitza quan se li pregunta al respecte. Però el 1971, el secretari general de l'ONU a l'època, U Thant, va encarregar a Pau Casals un himne per a l'organització que fos un cant per la Pau

3 min
La vídua de Pau Casals, Marta Casals, al Kennedy Center de Washington D.C

WashingtonEl 2011 fa 40 anys que el mestre va compondre aquest himne i, coincidint amb aquest aniversari, Marta Casals ha instat el govern espanyol a fer el primer pas per recuperar-lo. En una entrevista a l'ACN, Marta Casals ha assegurat que "seria molt oportú" que la missió espanyola davant l'ONU proposés que el cant per la pau del violoncel·lista es tornés a tocar. "Algú ho ha de fer i és difícil en una organització on hi ha tantes veus", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per Marta Casals, l'himne que el violoncel·lista català va fer per a Nacions Unides no s'ha consolidat perquè a l'ONU "no estaven acostumats a utilitzar-lo". Segons ella, contràriament als Estats Units, en què l'himne té molta importància perquè "tothom sent la seva pàtria" amb intensitat, a l'Organització de les Nacions Unides "són masses nacions". La vídua de Pau Casals, però, ha considerat que cal recuperar aquest cant per la pau i que s'ha de començar a tocar de nou en actes "oficials i privats" de les Nacions Unides fins que la seva interpretació "sigui una tradició".

"Quan U Thant era secretari general aquest himne es tocava sempre, quan entrava, quan sortia", recorda Casals, "però quan va morir va quedar en l'oblit", lamenta. "Encara guardo les cartes d'U Thant quan va demanar a Pau Casals que compongués aquest cant per la pau", destaca amb melangia.

Coincidint amb el quaranta aniversari de la creació de l'Himne de les Nacions Unides, Marta Casals ha instat tant el govern espanyol com el català a treballar perquè aquest cant es torni a tocar i es faci conèixer. "És la música, moltes vegades, la que rescata gent de diferents ideologies", ha dit Casals, afegint que s'ha de fer "el possible" per promoure-la. "Ho va fer John F. Kennedy", ha destacat, en referència a la invitació que el president dels Estats Units va fer a Pau Casals el 1961 perquè anés a tocar a la Casa Blanca. "Però ningú ho ha fet per a les Nacions Unides", opina.

Commemorar el quaranta aniversari

Per Marta Casals, la commemoració dels 40 anys de la creació de l'himne "és important", perquè "dóna un ímpetu a què es torni a posar a l'agenda la recuperació d'aquest cant", ha afirmat. "Són coses que prenen el seu temps", ha matisat, alertant al mateix temps, però, que si "no es té la determinació de fer-ho, desapareixerà". Malgrat tot, la vídua del mestre català s'ha mostrat esperançada. "Les coses que tenen valor, sempre acaben sortint. Això és el bonic del món", ha assegurat.

Segons ella, per recuperar l'himne, la Fundació Pau Casals ha de liderar accions perquè es toqui de nou aquest cant per la Pau. "I el seu país, Catalunya, també ha de tocar l'himne", ha remarcat. "Ha de ser un moviment general", abandera.

Precisament, l'exvicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va anunciar el mes de novembre passat que l'Institut Ramon Llull començaria les gestions necessàries perquè els cors de l'Orfeó Català i l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans poguessin interpretar de nou l'himne de les Nacions Unides a la seu de l'organització a Nova York, el proper 24 d'octubre del 2011.

Tanmateix, Carod va destacar que també s'estava treballant perquè Salvador Brotons fos el director dels cors i que el concert comptés amb la participació del Chorus of the Manhattan School of Music, que va ser el que va estrenar l'himne l'any 1971.

"I am a Catalan"

El 24 d'octubre del 1971 es va estrenar mundialment a la seu de l'ONU a Nova York l'Himne de les Nacions Unides, compost per Pau Casals amb lletra del poeta nord-americà d'origen anglès W. H. Auden.

Segons diferents grups defensors de la recuperació de l'himne de les Nacions Unides, després del concert, aquest va ser censurat arran de les pressions de l'Espanya franquista com a represàlia pel discurs que Casals va fer a l'ONU el 24 d'octubre de 1971. Casals, als seus 94 anys, va pronunciar davant milers de persones les famoses paraules "I am a Catalan" (Sóc català), i va defensar Catalunya "com una de les nacions més importants del món".

La setmana passada, el Kennedy Center de Washington va fer un concert homenatge a Pau Casals interpretant el mateix programa que el mestre va tocar a la Casa Blanca el 1961. Més de 2.500 persones van assistir a aquest concert, fet que per Marta Casals significa que el missatge que hi ha darrere la música del violoncel·lista català "encara és vigent".

Arran de la dictadura, Pau Casals (El Vendrell, 1876 - San Juan, Puerto Rico, 1973) va exiliar-se primer a Prada de Conflent (França) i més tard, el 1956, a Puerto Rico, on va fundar el Festival Casals, l'Orquestra Simfònica de Puerto Rico i el Conservatori de la Música.

Durant el seu exili, Pau Casals va interpretar El Cant dels Ocells al final de cada concert com a signe de llibertat política en contraposició amb la dictadura franquista vigent a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol.

stats