Els Estats Units estudien una operació militar a Síria

Trump afirma que "alguna cosa ha de passar" per castigar Baixar al-Assad per l'atac químic

El departament de Defensa dels Estats Units està estudiant les opcions per desplegar una operació militar a Síria que doni resposta a l’atac amb armes químiques del govern sirià, que va matar dotzenes de civils dimarts. Així ho van filtrar ahir a la premsa funcionaris nord-americans. Això suposaria un gir radical en el posicionament de Washington en el conflicte. Per la seva banda, el secretari d’Estat i màxim responsable de la diplomàcia dels EUA, Rex Tillerson, va afirmar que el devastador bombardeig contra els civils deixa clar que “no hi ha lloc” per a Baixar al-Assad al capdavant del govern i va prometre una “resposta contundent” dels Estats Units, tot i que no va concretar de quin tipus de resposta estava parlant.

El secretari de Defensa, James Mattis; el general Joseph Dunford; el cap de l’estat major, i alguns militars d’alt rang més són els que decidiran sobre la viabilitat d’una operació militar a Síria. Mattis va viatjar cap a Florida, on està previst que es reuneixi amb Donald Trump per parlar d’aquesta qüestió. Segons les fonts que han filtrat la informació, encara no hi ha cap decisió en ferm. El que sí que asseguren que tenen clar els serveis d’intel·ligència és que l’aviació siriana és responsable de l’atac.

Rex Tillerson, que ahir ja era a Florida per rebre juntament amb Donald Trump el president de la Xina, Xi Jinping, també creu que “no hi ha cap dubte” que el govern d’Al-Assad és culpable de l’atac. El secretari d’Estat considera que la sortida del president sirià s’hauria de produir a través “d’un procés polític”, però va deixar la porta oberta a una intervenció militar dels Estats Units.

Hores abans que Tillerson fes aquestes declaracions, el cap de premsa de la Casa Blanca, Sean Spicer, s’havia mostrat caut a l’hora de parlar de les opcions que estava considerant Donald Trump. Spicer va dir als periodistes que anaven a bord de l’Air Force One que el president no anunciaria “cap decisió fins que no estigui preparat per fer-ho”. El que sí que va insinuar és que podria adoptar una postura més compromesa en la protecció dels sirians, això sí, va recordar que la principal prioritat del govern és protegir els nord-americans.

Des del mateix avió presidencial també va parlar Trump. “El que ha passat és una desgràcia per a la humanitat i Al-Assad és qui governa”, va dir el president, que va afegir que “alguna cosa hauria de passar” respecte a aquesta qüestió, però no va concretar què. “No vull dir què faré a Síria”, va concloure a bord de l’avió presidencial.

La possibilitat d’una operació militar dels Estats Units a Síria es complicaria per la presència de l’exèrcit rus al país. Tillerson va avisar ahir el Kremlin: “És molt important que el govern rus reconsideri detingudament el seu suport continuat al règim de Baixar al-Assad”.