Internacional 01/10/2017

Personalitats i líders internacionals, escandalitzats per la violència policial durant l'1-O

Primers ministres, cantants i d'altres personalitats han lamentat l'actuació de la policia espanyola

P. J. Armengou
5 min
Una dona planta cara a les forces policials que ha intentat entrar a l'escola Diputació de Barcelona.

BarcelonaLa violència viscuda a Catalunya aquest diumenge a mans de les unitats antiavalots espanyoles ha fet reaccionar molts líders polítics i culturals estrangers. Primers ministres, cantants, activistes i, fins i tot, un assessor del president Donald Trump durant la seva campanya electoral s'han pronunciat en contra de l'actuació de la policia. El 'hashtag' #CatalanReferendum, que moltes d'aquestes personalitats han fet servir per comentar els esdeveniments a Catalunya, s'ha convertit en 'trending topic' mundial.

Les reaccions a Europa

Unió Europea

Guy Verhofstadt, líder de l'Aliança dels Liberals i dels Demòcrates per Europa -el grup polític del Partit Demòcrata i Ciutadans-, ha publicat un comunicat en el qual diu: "No vull interferir en els assumptes nacionals d'Espanya, però condemno absolutament el que ha passat avui a Catalunya". El polític flamenc, primer ministre de bèlgica entre el 1999 i 2008, ha recordat que el referèndum estava "prohibit pel Tribunal Constitucional" i que el govern català sabia "massa bé que només participaria una minoria, ja que el 60% dels catalans estan en contra de la separació". Al mateix temps, ha criticat "l'ús de violència desproporcionada per aturar-ho". Verhofstadt opina que "ja és hora de desescalar [la tensió]" i que "Només una solució negociada en la qual participin tots els partits polítics, inclosa l'oposició al Parlament de Catalunya, i respectant l'ordre constitucional i legal del país, és el camí a seguir".

El líder dels socialistes europeus, l'italià Gianni Pittella, ha parlat en nom de tota l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates, a l'hora de condemnar els fets a Catalunya. Pittella, que dirigeix el grup parlamentari europeu en què està inclòs el PSOE, ha assegurat que "la solució només pot ser una resposta política, no policial". El socialista, expresident de torn del Parlament Europeu, diu que "no hi ha dubte que el referèndum organitzat i recolzat per les autoritats catalanes es considera il·legal i no és vàlid" però ha indicat que "No obstant això, també s'han de sentir els sentiments de tants catalans que han sortit al carrer."

Dimitrios Papadimoulis, vicepresident del Parlament Europeu i membre destacat de Syriza, ha indicat a Twitter i en diverses llengües (inclosa el català):

Regne Unit

El líder laborista anglès, Jeremy Corbyn, ha estat molt crític amb la violència policial, que ha catalogat de "xocant". El cap de l'oposició al Regne Unit ha assegurat, també, que "el govern espanyol ha d'actuar per acabar amb això ara mateix".

Tres hores més tard, Corbyn ha tornat a piular sobre els fets a Catalunya. En aquesta ocasió ha citat a la primera ministra britànica tot dient: "Insto a Theresa May a demanar a Rajoy que acabi amb la violència policial a Catalunya i cerqui una solució a aquesta crisi constitucional.

Una de les personalitats polítiques més crítiques amb els esdeveniments d'aquest diumenge ha estat la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. En dos missatges publicats al seu compte oficial a Twitter, Sturgeon ha assegurat que està "cada cop més preocupada per les imatges des de Catalunya" i que "independentment de la visió sobre la independència, tots hem de condemnar les escenes que estem veient". La líder escocesa ha fet una crida a Espanya "per canviar el rumb abans que algú acabi seriosament ferit", i ha afegit: "Deixin votar la gent en pau".

França

Jean-Luc Mélenchon, excandiat a les presidencials franceses, ha assegurat que "l'estat espanyol ha perdut la sang freda" i ha recordat que "la nació no pot ser una camisa de força", donant a entendre que Espanya hauria de permetre les votacions.

El també francés i candidat a les darreres eleccions presidencials, Benoît Hamon, s'ha mostrat colpit per la violència viscuda a Catalunya: "Al cor d'Europa, aquestes imatges de violència per evitar que la gent voti a Catalunya estan plenes de significat i amenaces. Hamon és membre fundador del Moviment del primer de Juliol i antic ministre d'educació de França.

Alemanya

L'expresident del Parlament europeu i antic candidat a la cancelleria alemanya, Martin Schulz, ha escrit a Twitter: "L'escalada a Espanya és preocupant. Madrid i Barcelona han de desmuntar i buscar el diàleg immediatament."

Angela Merkel, que no té compte de Twitter, no ha fet cap declaració pública entorn els fets d'aquest diumenge.

D'altres països europeus

El primer ministre belga, Charles Michel, també ha criticat els fets. Michel ha condemnat "totes les formes de violència", i ha assegurat: "Reafirmem la nostra crida a un diàleg polític".

El primer ministre d'Eslovènia, Linas Linkevicius, de centre-esquerra, tuitejat: "La càrrega emocional és forta; les ferides de la desconfiança profundes; el diàleg amb el propi poble, una necessitat per Espanya."

Milo Cerar, ministre d'exteriors d'Estònia, per la seva banda, s'ha declarat "preocupat per la situació" i ha cridat a "un diàleg polític, a actuar segons la llei i a arribar solucions pacífiques".

El món de la cultura i l'activisme, també critica la repressió

Yanis Varufakis també ha estat crític amb la repressió a Catalunya. L'exministre de finances grec ha mencionat directament Rajoy i el PP, als quals ha acusat d'estar "imbuïts pel llegat autoritari de Franco" cosa que per Varufakis ha estat "el ferment perfecte per l'a independència catalana".

El músic Alex Kapranos, líder de la banda 'indie' Franz Ferdinand ha publicat dos tuits sobre el referèndum català. En el primer, Kapranos ha dit que "el govern de Madrid l'ha espifiada amb la situació a Catalunya", que ha descrit com "en plena revolta". En el seu segon tuit, Kapranos ha reconegut que "la situació a Catalunya és complexa", però ha afegit que està convençut que la violència policial no és la solució.

Kartik Raj, investigador de Human Rights Watch (HRW) per Europa Occidental, ha difòs aquest diumenge a la tarda un missatge explicitant el posicionament de l'entitat. El text, que ha estat repiulat per HRW, demana a les autoritats respectar el dret a reunir-se pacíficament i a la llibertat d'expressió; i ha exigit que es refreni l'ús excessiu de la força.

El comunicat indica que aquest dret a la llibertat d'expressió i de reunió "aplica d'igual manera als que s'oposen a la independència com als seus partidaris". "Allà on la policia fa ús de la força per bregar amb els disturbis a l'ordre públic, s'han d'assegurar que les seves accions són necessàries i proporcionades".

Una altra personalitat que ha comentat la violència policial i ha estat molt actiu durant tot el dia ha estat Julian Assange. L'activista i fundador de Wikileaks, que ja és un habitual en el debat independentista català, ha compartit el mapa de la Generalitat amb els col·legis electorals oberts i tancats (el 96%, segons les últimes dades) i diversos vídeos de la repressió de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

L'escriptor d'esquerres i columnista de 'The Guardian', Owen Jones, també ha parlat del referèndum a les seves xarxes socials. Els seus missatges han rebut centenars de retuits. Especialment el tuit en el qual ha compartit un vídeo en què la Policia Nacional agredeix membres del cos de Bombers.

Crítiques a l'altra banda de l'Atlàntic

Harlan Z. Hill ha publicat diversos missatges a Twitter sobre la situació a Catalunya aquest diumenge. "El feixisme només ajuda a reclutar més persones per al moviment independentista de Catalunya", ha assegurat. Hill és un conegut consultor polític pròxim al Partit Republicà dels Estats Units que va exercir com a assessor de Donald J. Trump durant la campanya presidencial. També va participar en la campanya a la presidència del Parlament Europeu de Martin Schulz.

stats