COMICIS PRESIDENCIALS
Internacional 07/06/2016

Kuczynski frega el triomf a les presidencials del Perú

El vot dels emigrants pot decidir uns comicis en què Keiko Fujimori haurà perdut gràcies al front en contra seva

Joan Biosca
3 min
Kuczynski celebra la seva victòria davant dels resultats preliminars que el situen a la presidència peruana.

Buenos AiresUn Perú dividit. És el que emergeix de les eleccions presidencials celebrades diumenge. Ahir, en tancar aquesta edició, els resultats provisionals donaven un avantatge per la mínima al candidat Pedro Pablo Kucyznski. D’acord amb el còmput del 92,6% dels vots escrutats, el conservador, de 77 anys, obtenia el 50,32% dels suports, mentre que Keiko Fujimori, de 41 anys, s’havia de conformar amb el 49,68%. En total, entre les dues llistes només hi ha una diferència de poc més de 100.000 vots entre els 13 milions d’electors. Com en els comicis de fa cinc anys, la unió dels antifujimoristes ha donat els seus fruits i la filla de l’expresident Alberto Fujimori podria tornar a patir una amarga derrota.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant la incertesa del resultat, tant Keiko Fujimori com Pedro Pablo Kuczynski van optar per demanar calma i serenitat, tot i que van coincidir a mostrar-se satisfets per haver aconseguit el suport de la meitat dels peruans. “Rebutgem la dictadura i estimem el diàleg -va afirmar un eufòric Kuczynski quan va sortir al balcó de la seu de la seva formació, PPK (per les sigles del seu nom)-. Tindrem un govern de consens, no més pugnes i enfrontaments”, va continuar.

En la mateixa línia de prudència, l’Oficina Nacional de Processos Electorals va reclamar cautela fins que hi hagués els resultats finals i s’incloguessin en el recompte les paperetes de les poblacions rurals i dels residents a l’exterior.

Amb gairebé el 93% de l’escrutini, Kuczynski, que va ser ministre d’Economia durant el govern d’Alejandro Toledo, va guanyar la segona volta en 12 regions del país, bàsicament en el sud i Lima, on resideix un terç de la població. Keiko Fujimori va ser la força més votada a la resta de 13 regions del nord i el centre, d’acord amb el recompte ràpid dels enquestadors.

30.000 peruans a Catalunya

Aquest escenari fa que els vots dels peruans que resideixen a l’exterior sigui la clau de volta de les presidencials. Uns 900.000 peruans són els que tenen dret a vot fora de les fronteres peruanes. 200.000 resideixen a Espanya, 30.000 dels quals a Catalunya. Són aquests vots els que faran decantar la balança cap a un bàndol o l’altre.

Els dos candidats a la presidència del Perú, ara rivals, fa cinc anys eren aliats. I aquesta és la màgia de la política peruana, carregada de tradicions i folklore -com esmorzar davant la premsa en directe per TV i en família abans d’anar a votar-. Quan Keiko Fujimori va lluitar el 2011 a les urnes contra l’ara president sortint, Ollanta Humala, Pedro Pablo Kuczynski va donar suport a Fujimori. Tots dos són conservadors i els seus programes electorals i de govern tenen molts aspectes en comú. Però fa cinc anys el potent vot antifujimorista va fer costat a l’exmilitar Ollanta Humala, que va guanyar les presidencials per molt poc.

Segona derrota

Ara es pot tornar a repetir aquella situació, i Keiko Fujimori podria, de nou, perdre les eleccions per molt poc, si els antifujimoristes i l’esquerra peruana donen suport a Pedro Pablo Kuczynski.

Si finalment guanya les eleccions presidencials, el candidat Pedro Pablo Kuczynski no ho tindrà gens fàcil per governar amb tranquil·litat. Aquestes presidencials han sigut també eleccions legislatives, i qui controlarà el nou Congrés del Perú serà per àmplia majoria el fujimorisme de Keiko Fujimori. Això vol dir que, si guanya Kuczynski, haurà de pactar amb aquest sector. I si guanya Keiko Fujimori, haurà d’administrar amb cautela la majoria absoluta per no caure en els errors del seu pare, quan va governar el Perú durant la dècada dels 90. Cal recordar que Alberto Fujimori compleix una pena de 25 anys de presó per delictes contra els drets humans i corrupció.

Precisament, durant la campanya la candidata Fujimori va haver de fer front a diverses manifestacions de protesta en rebuig pel retorn de col·laboradors del govern del seu pare.

stats