Polèmica a França per la detenció d'una infermera en una protesta per exigir més recursos per a la sanitat

La professional, que ha patit moltes contunsions, està detinguda acusada d'ultratge i violència

"Tinc asma, vull el meu Ventolin", crida estirada a terra, amb el front ensangonat i immobilitzada per agents antiavalots, una dona que porta bata blanca mentre un policia l'agafa dels cabells. El vídeo de la contundent detenció d'una infermera  a la manifestació de personal sanitari de dimarts a l'Esplanada dels Invàlids de París ha desencadenat la polèmica a França. La infermera, de 50 anys, està detinguda en una comissaria de la capital francesa acusada d'ultratge, rebel·lió i violència. Ha de passar a disposició judicial com a molt tard dijous. El sindicat CGT denuncia que la dona va estar en primera línia en la lluita contra la pandèmia, amb jornades extenuants i que ella mateixa va contreure el virus, i ha convocat una protesta aquesta tarda davant la comissaria on està detinguda per exigir que sigui posada en llibertat sense càrrecs. 

Diversos fotoperiodistes que cobrien la protesta van captar el moment de la polèmica detenció, després que comencessin enfrontaments al final de la marxa en què els professionals reclamaven millores salarials i més inversió a la sanitat pública. La policia va fer servir gasos lacrimògens. Tot un senyal de retorn a la normalitat a França, que després de les massives manifestacions contra el racisme policial (simbolitzat en el cas d'Adama Traoré, mort el 2016 en una comissaria) seguint l'estela de les mobilitzacions als Estats Units va haver d'aixecar la prohibició de manifestar-se imposada amb l'estat d'alarma. Ara el país ja ha sortit del confinament (totes les regions estan en color verd) i es recupera el pols al carrer, després que la pandèmia imposés una treva sanitària al moviment dels armilles grogues o contra la reforma del sistema de pensions que prepara Macron.

Les imatges han sigut molt comentades a les xarxes socials. Una usuària, periodista a France 24, que es presenta com la filla de la detinguda, n'explica: "Ha treballat entre 12 i 14 hores diàries. Ha passat el covid. I es manifestava perquè es revaloritzi el seu salari i es reconegui la seva feina. És asmàtica".

Davant les crítiques, un sindicat de policies ha tuitejat un vídeo de la cadena de BFMTV filmat uns minuts abans de la detenció on es veu la que asseguren que és la mateixa dona tirant objectes a la policia: "La gentil infermera, que necessitava el seu Ventolin i que s'ha presentat com una víctima de la policia! Tirava projectils abans de la seva detenció".

Fonts sindicals han explicat que la infermera, que és de la ciutat d'Ivry, treballa a l'Hospital Paul-Brousse de Villejuif des de fa 17 anys i està especialitzada en geriatria. La CGT justifica l'acció de la infermera en un comunicat: "Farida ha reconegut que la va envair la ràbia quan va veure les càrregues policials, els gasos lacrimògens i les altres provocacions de les forces de l'ordre". 

Segons la policia 18.000 professionals sanitaris van participar a la marxa, que es va desenvolupar en calma fins al final, quan van començar els enfrontaments. Fins a 32 persones van ser detingudes. La protesta, que es va reproduir arreu de França un cop el país ha aixecat el confinament, pretén pressionar el president francès, Emmanuel Macron, que al principi de la pandèmia va parlar dels "herois de bata blanca" i dels "soldats" en la "guerra contra el coronavirus" i ha promès més inversió en la sanitat pública. Els sindicats reclamen augments salarials, el reconeixement de les qualificacions professionals, més llits, contractacions i que la inversió en sanitat pública es compatibilitzi com a deute.

Diputats de la coalició d'esquerres França Insubmisa han participat a la concentració davant la comissaria per exigir l'alliberament de la infermera i l'han visitada. Mathilde Panot, portaveu parlamentària, ha declarat que la infermera està en estat de xoc i que té blaus i ferides al cap.