Putin parla per telèfon amb Merkel i Cameron i defensa la legitimitat del referèndum a Crimea

El govern de Kíev assegura que no enviarà l'exèrcit a Crimea, on hi ha hagut manifestacions a favor i en contra de l'annexió amb Rússia

El president rus, Vladímir Putin, ha defensat aquest diumenge en una conversa telefònica amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre britànic, David Cameron, la legitimitat de les mesures adoptades per les autoritats de la rebel autonomia ucraïnesa de Crimea, que busca adherir-se a Rússia.

"Putin ha subratllat que els passos que fan les legítimes autoritats de Crimea es basen en el dret internacional", ha assenyalat un comunicat del Kremlin amb referència a mesures com el referèndum previst per al 16 de març, sobre l'annexió de Crimea a Rússia.

Segons la nota, Putin ha reiterat la seva postura que aquestes mesures busquen defensar el poble majoritàriament rus de la península, amenaçat, segons Moscou, per les forces radicals ucraïneses.

Durant la conversa amb els seus col·legues occidentals, Putin "ha cridat l'atenció a la falta d'acció per les noves autoritats ucraïneses per contenir l'arbitrarietat de les forces radicals i ultranacionalistes a la capital i altres regions".

Malgrat les diferents avaluacions sobre la crisi ucraïnesa, les parts s'han mostrat interessades "a baixar la tensió i normalitzar la situació" al voltant del conflicte russoucraïnès de Crimea.

Per la seva banda, el ministre ucraïnès de Defensa, Igor Teniuj, ha assegurat que no té previst enviar tropes a la rebel república autònoma ucraïnesa de Crimea, on aquests dies té lloc una creixent ocupació militar russa.

"No estava ni està previst cap moviment ni el desplaçament de les forces armades en direcció a Crimea", ha afirmat Teniuj segons l'agència Interfax.

Mentrestant, aquest diumenge s'han produït manifestacions a favor i en contra de la intervenció russa a Crimea a diverses ciutats d'aquesta república autònoma ucraïnesa, així com a la ciutat oriental de Donetsk, poblada majoritàriament per russoparlants.

A Simferopol, la capital de Crimea, diversos centenars de persones, amb la bandera ucraïnesa groga i blava, s'han manifestat al costat del monument a l'heroi nacional ucraïnès, Tares Xevtxenko, per protestar contra el referèndum convocat pel Govern pro rus d'aquesta autonomia per al 16 de març, en què es preguntarà als ciutadans si volen la unió amb la Federació Russa.

A la mateixa ciutat, unes 8.000 persones més s'han manifestat a la plaça de Lenin a favor de la reunificació de Crimea amb Rússia.