Publicitat
Publicitat

Món

Putin arriba a Pequín per parlar de Síria i d'energia

La Xina i Rússia ratifiquen la seva oposició a una intervenció estrangera contra Baixar al-Assad. Vol avançar en les negociacions del preu d'una partida de 68.000 milions de metres cúbics de gas

El president rus, Vladímir Putin, ha començat aquest dimarts una visita de tres dies a la Xina, amb la situació a Síria i els acords en matèria energètica com a temes prioritaris.

El ministeri d'Exteriors xinès ha dit en un comunicat que Pequín i Moscou s'oposen a qualsevol intervenció estrangera o a un canvi de règim forçat a Síria, i ha afegit que els dos països treballen "de manera molt estreta" per obrir un diàleg polític. La Xina i Rússia s'han oposat a les crítiques de la resta de membres del Consell de Seguretat de l'ONU contra el règim de Baixar al-Assad i la sagnant repressió de la protesta prodemocràtica. Ara Pequín ocupa la presidència rotatòria del consell i ha instat totes els parts a aplicar els termes del pla de pau de l'enviat especial, Kofi Annan. La realitat sobre el terreny, però, és l'oposada: després de les massacres perpetrades per les forces de seguretat sirianes, l'Exèrcit Sirià Lliure, la guerrilla rebel, va anunciar dilluns que abandona la treva "per defensar el poble". 

Acord sobre el gas

Putin es reuneix amb el president xinès, Hu Jintao, juntament amb sis del seus ministres i el president de Gazprom, el gegant energètic rus, per avançar en una negociació sobre compravenda de gas que fa tres anys que dura. Les dues parts no s'han posat d'acord sobre el preu dels 68.000 milions de metres cúbics que la Xina vol comprar, a un preu menor del que paguen habitualment clients europeus de Rússia.


Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT