Publicitat
Publicitat

Putin assegura que no pensa trencar relacions amb Europa ni els EUA

El líder rus anuncia l'amnistia fiscal per a intentar impulsar l'economia del país, que s'apropa a la recessió

El president rus, Vladímir Putin, ha deixat clar aquest dijous que Rússia no té intenció de trencar llaços amb els Estats Units ni amb la Unió Europea (UE), però que aprofundirà les seves relacions amb Llatinoamèrica. Putin també ha anunciat l'amnistia fiscal per als capitals que retornin al país, amb l'objectiu d'intentar frenar l'entrada de Rússia en recessió al 2015.

"Sota cap circumstància ens plantegem suspendre les nostres relacions amb Europa i els EUA", ha assegurat el líder rus durant el seu discurs de l'estat de la nació davant les dues cambres del Parlament. Però ha afegit que "al mateix temps, restaurarem i ampliarem els llaços tradicionals amb el sud del continent americà, continuarem la nostra cooperació amb Àfrica i els països del Pròxim Orient".

Després de les sancions imposades per la comunitat internacional a Rússia pel conflicte d'Ucraïna, Putin ha assegurat que no pensa portar el seu país "pel camí de l'aillament" perquè seria "un senyal de debilitat". Però ha advertit que Occident ha d'ajudar "de forma concreta" a Ucraïna en comptes d'oferir "promeses buides".

El líder rus ha defensat l'annexió de Crimea, assegurant que "ha estat sempre un territori sagrat" per a Rússia. També ha defensat la seva política cap a Ucraïna, assegurant que els combats a l'est de país i la "tragèdia" que allà s'hi viu demostren que l'actitud russa és la correcta. "A alguns països els agradaria veure Rússia desmantellada com Iugoslàvia", ha dit Putin, advertint que els plans per instal·lar un escut anti-míssils a Europa són "una amenaça per Rússia i per altres països".

Amnistia fiscal

El president rus ha subratllat la necessitat que el país acabi amb l'evasió d'impostos de les empreses russes a través de paradisos fiscals, en un intent de recuperar els capitals i evitar que l'economia caigui en recessió.

"Qui legalitzi els seus recursos i propietats a Rússia rebrà sòlides garanties que no serà perseguit per diferents òrgans estatals, entre ells les forces de l'ordre, ni se li preguntarà per l'origen del capital", ha dit Putin durant la seva intervenció al ple del Parlament. L'amnistia serà "total", però es farà "una sola vegada", ha aclarit el líder rus, i després de la implementació d'aquesta mesura Rússia hauria de "passar pàgina dels paradisos fiscals en la història de la nostra economia i del nostre país".

La decisió fiscal s'emmarca dins de les mesures proposades per Putin per a superar la complexa situació econòmica en què es troba el país. Rússia és a les portes d'una recessió per la caiguda dels preus del petroli i les sancions d'Occident, i amb el ruble (la moneda russa) devaluat en un 50% des de principis d'any.Més continguts de